×

Nieuws

24 februari 2015

John Martyn’s Sapphire en Piece By Piece deluxe

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Island

Met het uitbrengen van dubbele deluxe edities van de albums Sapphire (1984) en Piece By Piece (1986) wordt wederom een waardevol stuk John Martyn catalogus blootgegeven.

Sapphire betekende de terugkeer naar Island, het platenlabel waar hij zijn carrière was gestart en zijn meest vermaarde werk had gemaakt. Na een tweetal albums bij platenmaatschappij Warner gemaakt te hebben haalde Island-baas Chris Blackwell de ‘verloren zoon’ terug en bracht hem gelijk onder in zijn Compass Sound studio’s op de Bahama’s. Daar werkte hij met gitarist Barry Reynolds en bassist Alan Thomson (en ook Robert Palmer) aan een fris klinkend nieuw album dat, hoewel ook gedeeltelijk opgenomen in Glasgow, een broeierige sfeer heeft. Volledig los van de folky akoestische sfeer van zijn albums uit het verleden bleek Sapphire een album dat met zijn pop/rock sound (en een prachtige hoesfoto van Anton Corbijn) een nieuwe grote belangstelling voor Martyn teweeg bracht. Met het titelnummer, Acid Rain, Fisherman’s Dream en het memorabele Mad Dog Days als absolute hoogtepunten.

Piece By PieceOp het daarop aansluitende album Piece By Piece trok Martyn de sfeer van Sapphire nog wat verder door. Met een heerlijk robuust klinkende gitaar en een steeds dieper klinkende stem als grote trekkers. Absolute toptrack is albumafsluiter John Wayne, dat met zijn enerverende dik klinkende gitaargeluid en onvoorspelbare structuur ook een absolute livekraker bleek (en de robuuste albumopener van het live album Foundations dat op Piece By Piece volgde). Andere hoogtepunten zijn het prachtige Angeline, een van de ware Martyn-klassiekers en het optimistische Lonely Love.

Beide albums zijn nu uit als dubbel deluxe edities. De geremasterde deluxe versie van Sapphire bevat een extra album met daarop alternatieve mixen van het complete album van de hand van co-producer Andy Lyden, een speciale versie van Fisherman’s Dream, het niet eerder uitgebrachte Love In Your Life en drie in Hamburg in 1986 opgenomen livetracks. Het extra dikke boekje bijgesloten bevat alle songteksten, een mooi verhaal over het ontstaan van het album en niet eerder gepubliceerde foto’s.

De geremasterde deluxe versie van Piece By Piece heeft een extra album met alternatieve mixen van zeven Piece By Piece songs, het niet eerder uitgebrachte Tight Connection To My Heart (Has Anybody Seen My Love) en zeven niet eerder uitgebrachte livetracks afkomstig van het concert in Hamburg waar ook de extra livetracks bijgesloten op het extra album bij Sapphire vandaan komen. Het extra dikke boekje bijgesloten bevat alle songteksten, een mooi verhaal over het ontstaan van het album en niet eerder gepubliceerde foto’s.

Tracklisting Sapphire (deluxe edition):

CD1:

 1. Sapphire
 2. Over The Rainbow
 3. You Know
 4. Watching Her Eyes
 5. Fisherman’s Dream
 6. Acid Rain
 7. Mad Dog Days
 8. Climb The Walls
 9. Coming In On Time
 10. Rope-Soul’d

CD2:

 1. Sapphire
 2. Over The Rainbow
 3. You Know
 4. Watching Her Eyes
 5. Fisherman’s Dream
 6. Acid Rain
 7. Mad Dog Days
 8. Climb The Walls
 9. Coming In On Time
 10. Rope-Soul’d
 11. Love In Your Life
 12. Fisherman’s Dream
 13. Mad Dog Days
 14. Fisherman’s Dream
 15. Over The Rainbow

Tracklisting Piece By Piece (deluxe edion):

CD1:

 1. Nightline
 2. Lonely Love
 3. Angeline
 4. One Step Too Far
 5. Piece By Piece
 6. Serendipity
 7. Who Believes In Angels
 8. Love Of Mine
 9. John Wayne

CD2:

 1. Lonely Love
 2. Angeline
 3. Piece By Piece
 4. Serendipity
 5. Who Believes In Angels
 6. Love Of Mine
 7. John Wayne
 8. Tight Connection To My Heart (Has Anybody Seen My Love)
 9. Piece By Piece
 10. Love Of Mine
 11. Nightline
 12. Serendipity
 13. Angeline
 14. John Wayne
 15. Tight Connection To My Heart (Has Anybody Seen My Love)