×

Nieuws

07 juli 2019

João Gilberto, legende van de bossa nova, op 88-jarige leeftijd overleden

Geschreven door: Dick Hovenga

De Grote João Gilberto is overleden. Naast songschrijver Antonio Carlos (Tom) Jobim en tekstschrijver Vinicius deMoraes was hij die andere grootheid die met zijn gitaarspel en zoetgevooisde zang de bossa nova vanuit Rio de Janeiro einde jaren vijftig de wereld inbracht. Gilberto trad al vele jaren niet meer op, verscheen ook bijna niet meer niet in het openbaar dus was grotendeels uit het zicht verdwenen. Een toch iets langer durend ziektebed en financiële problemen beheersten zijn laatste jaren . Voor ons blijft zijn muziek eeuwig in het hart. Zijn bijdrage aan de muziekgeschiedenis is onevenredig groot.

Een aantal jaren geleden publiceerden wij op Written in Music een uitgebreide bossa nova special waarin wij ook het muzikale leven van de grote João Gilberto uitgebreid oppakten. Mooi om die nu even in herinnering te halen.

João Gilberto; De legende van de bossa nova (1/2)
Waar Antonio Carlos Jobim en Vinicius deMoraes de muziek en tekst zijn geweest achter de bossa nova sound was zanger/gitarist João Gilberto de legendarische performer die de muziek groot maakte. Met zijn warme stem en geweldige gitaarspel was hij de perfecte aanvulling op de 2 componisten en mede grondlegger van het genre. João Gilberto Prado Pereira de Oliveira werd in 1931 geboren in het noorden van Brazilië, in het plaatsje Juazeiro in de streek Bahia. Afkomstig uit een muzikale familie kreeg hij zijn eerste gitaar op 14 jarige leeftijd van zijn grootvader en leerde zichzelf gitaar spelen.

João Gilberto; De legende van de bossa nova (2/2)
Pas in 1980 gaat Gilberto weer terug naar Brazilië om zich daar aan de kust in Rio te vestigen. Het jaar daarop verschijnt het album Brasil, waarop hij Gilberto Gil en Caetano Veloso te gast heeft. Beide artiesten waren prominent op de voorgrond aanwezig geweest tijdens de Tropicália beweging eind jaren 60, die een muzikale revolutie in de Braziliaanse muziek teweeg had gebracht. Alle denkbare invloeden van buiten Brazilië als rock, psychedelica, folk en meer waren in die periode binnen de wat bekendere samba en bossa patronen versmolten.