×

Nieuws

18 november 2021

Jazztrompettist Ack van Rooyen overleden (1930-2021)

Geschreven door: Dick Hovenga

Trompettist Ack van Rooyen is donderdag op 91-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie donderdag bevestigd. Van Rooyen staat bekend als één van de grondleggers van de jazz in Nederland.

De Hagenaar speelde in de jaren vijftig bij het orkest The Ramblers. Hij maakte deel uit van de eerste moderne jazzgeneratie in Europa en nam veel platen op met zowel Nederlandse als internationale artiesten.

Hij was één van de oprichters van het United Jazz & Rock Ensemble, was hoofdsolist bij diverse orkesten en speelde met Miles Davis, Dizzy Gillespie, Gil Evans en het Quincy Jones Orchestra. Zijn spel, met name op de flügelhorn, wordt wereldwijd geroemd om zijn virtuositeit en muzikaliteit.

Voor zijn verdiensten voor de jazz is Van Rooyen meerdere malen onderscheiden. Zo ontving hij in 2006 een Duitse ridderorde, in 2007 de Singer Laren Jazz Award, en kreeg hij in 2017 de Blijvend Applaus Prijs. Twee dagen na zijn 90e verjaardag werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Ook ontving hij in 2020 de belangrijkste jazzprijs die er in Nederland is: De Boy Edgar Prijs. Een beetje erg late waardering voor de muzikant die ook wel ‘de belichaming van de Nederlandse jazzgeschiedenis’ genoemd wordt.

Ack was de broer van de al net zo legendarische componist/arrangeur Jerry van Rooyen (1928-2009) en woonde naast Den Haag in Parijs, Berlijn, Stuttgart en Keulen. De muziek bracht hem de wereld over en hij had belangrijke contracten bij de fameuze WDR Big Band en het Clark Terry Orchestra.

De trompettist trad eind 2020 nog op met het Metropole Orkest. Het orkest nodigde hem uit voor het eerste optreden na de maandenlange coronalockdown. De opnamen werden uitgebracht onder de titel ‘The and Now, The Artistry of Ack and Jerry van Rooyen‘ en bekroond met een Edison.