×

Nieuws

15 september 2010

“In The Spirit Of Rory Gallagher” tribute

Geschreven door: Norbert Tebarts

Hij was één van de allerbeste, maar gek genoeg ook één van de meest ondergewaardeerde gitaristen. Misschien wel omdat een heldenstatus hem nooit iets zei. Hem ging het om de muziek en om niets meer dan de muziek: Rory Gallagher. Het is dit jaar vijftien jaar geleden dat de rocklegende overleed. Om dit te herdenken organiseert de Stichting Rory Gallagher Tribute Holland op vrijdag 1 oktober een speciale avond “In The Spirit Of Rory Gallagher”.

Jaarlijks is de Stichting verantwoordelijk voor een tribute die wordt gehouden rond de geboortedag van de Ierse bluesgitarist. De eerste zaterdag van maart wordt al jaren gebruikt om de sympathieke muzikant te herdenken. Dit jaar dus een extra avond. Niet alleen de muziek van Gallagher zelf staat centraal, het gaat ook om muziek, geïnspireerd door hem.

De zaal gaat open om 19.30u, kaarten zijn te bestellen via Ticketservice en aan de kassa van de Waerdse Tempel te Heerhugowaard. De eerste band begint rond 20.30u. Het programma:

Jinx (NL)
Ruud, Harry en Gerrit kennen elkaar al vanaf 1977 en speelden jarenlang samen. In 1984 gingen ze ieder hun eigen muzikale weg. Sinds die tijd zijn ze elkaar eigenlijk nooit uit het oog verloren en met hun gezamenlijke liefde voor de blues van Rory leek Jinx eigenlijk een logische stap.

Er werd aanvankelijk alleen maar gespeeld in de oefenruimte, maar middenin een Gallagher-minded gebied kwam dit al snel ter ore van de daar residerende Gallagher fanclub. Jinx werd gevraagd om te spelen tijdens de tribute-dag, samen met Lou Martin en Gerry McAvoy, beiden ex-Gallagher bandleden. Voor Jinx was dit een jongensdroom die uit kwam.

Het optreden resulteerde in meerdere aanvragen uit binnen-, maar ook buitenland, waarvan een uit Cork, Ierland. De streek pur sang als het gaat om de muziek van en het verhaal achter de man Rory Gallagher.

Na enige jaren van stilte klinken de Rory-songs sinds kort weer uit het Jinx-kamp. De drie vrienden gaan als nooit tevoren uit hun dak en genieten van de eerste tot de laatste toon van hun 100% Gallagher-set. De beste composities, waaronder natuurlijk ook het mandoline-nummer “Going to my hometown”, passeren de revue. Met een eigen inbreng, maar wel met de aparte Rory-sfeer wordt een optreden neergezet, zoals Rory dat ook zou doen. Met veel passie, improvisatie en gevoel.

“It’s not for making a living but just to go out there and play Rory’s songs to get the indefinable feeling!”

Meer info op http://www.jinxblues.com/welkom.html

Chris Stuckey & Shinkicker (UK)
De charismatische singer songwriter en frontman van zowel de Rory Gallagher tribute band Shinkicker als the Chris Stuckey Band, heeft Chris een formidabele reputatie opgebouwd als een virtuoze gitarist die met overgave en passie zijn publiek bespeelt. Door het Engelse bluesmagazine beschreven als: “de man die Rory Gallagher het dichtst benaderd” met een band die beschreven wordt als “iron fist in a velvet glove”.

Chris heeft inmiddels een indrukwekkende lijst als supportact van o.a. Peter Green (oprichter van Fleetwood Mac), Walter Trout uit de USA en rhythm ‘n blues favorieten als Dr. Feelgood en Nine Below Zero. De band speelt jaarlijks op het grote festival in Ballyshannon, Ierland, het geboorte dorp van Rory. En in maart 2010 stond hij op de tribute in Wijk aan Zee.

Shinkicker dat normaliter een trio is, wordt speciaal voor dit optreden aangevuld met een pianist om de Rory sound nog dichter te benaderen.

Meer info op http://www.myspace.com/shinkicker1

Bernie Marsden Band (UK)
Bernie Marsden is een Engelse blues gitarist, die wereldwijd bekend werd door zijn periode bij Whitesnake. Eerder speelde hij al met o.a. UFO, Cozy Powell, Deep Purple. Daarnaast is hij een veelgevraagd studio artiest en is te vinden op een haast eindeloze lijst van opnames. Naast de Bernie Marsden Band waarmee hij eigen werk speelt, heeft hij de oude begeleiders van Rory Gallagher opgezocht die in de periode 1991 – 1995 met Rory speelden. David Levy op bas en Richard Newman op drum, aangevuld met gitarist Jim Kirkpatrick, spelen een mix van Rory Gallagher muziek, nummers van Whitesnake die Bernie samen met David Coverdale heeft geschreven en ander bekend rock/blueswerk.

Bernie zegt zelf hierover: “Ik ben aan het touren met deze band om de muziek van Rory te spelen, hij zou 60 jaar geworden zijn vorig jaar. In de studio heb ik een aantal favoriete nummers van hem opgenomen en ik moet zeggen dat dat heel inspirerend voor me werkte. Ik houd van zijn muziek sinds ik hem voor het eerst ontmoette op het Woburn Festival in 1967. Door de jaren heen werden we goede vrienden. Rory had altijd tijd voor mensen. Hij was van grote invloed op mij als muzikant, maar ook als persoon.”

Meer info op http://bernie-marsden.hyves.nl/ en op http://www.berniemarsden.co.uk/index.php