Nieuws

28 augustus 2019

In memoriam Neal Casal (1968-2019)

Geschreven door: WiM Redactie

In 1995 bracht hij zijn ijzersterke debuut Fade Away Diamond Time uit; een plaat die in niets liet horen dat het een eersteling was. Met Jim Scott, producer van Wilco, Petty en van Whiskeytown leverde Neal een album af waarvan vele artiesten hopen dat ze er ooit in de buurt van kunnen komen. Het debuut beloofde veel. Een aangename en ontspannen stem, heerlijke Americana met veel ruimte voor Hammond en pedal steel. Het Zoo-platenlabel waar het debuut op verscheen, ging failliet. Maar gelukkig voor Neal en voor de muziekwereld waren er meer menen geïnteresseerd in de jonge singer-songwriter en zo bleven er door de jaren heen solo albums van zijn hand verschijnen.

Neal Casal

Zijn naam was al aardig gemaakt toen hij in 2005 toetrad tot de band van Ryan Adams, The Cardinals. In dat jaar nam hij ook met Tift Merritt haar tweede album, Tambourine, op. Met Ryan Adams and the Cardinals maakte hij drie albums waarvan Easy Tiger de eerste release was. Voor Neal een periode waar hij met bijzonder veel plezier op terugkeek. Toen Ryan Adams tijdelijk stopte met muziek gingen The Cardinals verder en maakten albums met countryheld Willie Nelson en met de Nieuw-Zeelandse zangeres Gin Wigmore.

Neal bleef solo-albums maken. Zijn laatste was Sweeten The Distance uit 2011. Daarnaast was hij ook buitengewoon productief, met werk voor Blackfoot, Hard Working Americans en niet in de laatste plaats als leadgitarist bij zijn maatje Chris Robinson in diens Chris Robinson Brotherhood. Met onder meer albums als  The Magic Door, Phosphorocent Harvest, Barefoot In The Head en het recente Servants Of The Sun en sterke liveconcerten werd de formatie een buitengewoon boeiende band, zowel in de studio als in de live omgeving.

Op de zondag van Bospop 2019 speelde de band de sterren van de hemel in de tent. Magisch mooi het gitaarwerk van Neal. Nu 28 augustus 2019, amper minder dan twee maanden later, is Neal niet meer. Geen langzaam oud geworden gitarist, maar een zelf gekozen einde aan het leven van een man die de wereld veel muzikaal moois heeft geschonken. Zijn stem en zijn muziek zullen gemist worden.