Nieuws

18 november 2017

In Memoriam: Malcolm Young

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door:

Vandaag werd bekend dat AC/DC oprichter en gitarist Malcolm Young op 64 jarige leeftijd in Australië is overleden aan de gevolgen van dementie. Malcolm’s dood komt slechts luttele weken na het overlijden van zijn oudere broer George Young die de eerste albums van AC/DC produceerde.

AC/DC bracht het nieuws naar buiten via een persbericht: ” Today it is with deep heartfelt sadness that AC/DC has to announce the passing of Malcolm Young. Malcolm, along with Angus, was the founder and creator of AC/DC. With enormous dedication and commitment, he was the driving force behind the band. As a guitarist, songwriter and visionary, he was a perfectionist and a unique man. He always stuck to his guns and did and said exactly what he wanted. He took great pride in all that he endeavored. His loyalty to the fans was unsurpassed.”

Angus Young, het enig overgebleven originele lid van AC/DC en jongere broer van Malcolm Young zei: “As his brother, it is hard to express in words what he has meant to me during my life, the bond we had was unique and very special,” he said. “He leaves behind an enormous legacy that will live on forever.”

In 1973 richtte de in Schotland geboren Malcolm Young samen met broer Angus in het Australische Sydney de band AC/DC op. Ze speelden naar eigen zeggen rock n’ roll, maar deden dat op ruige wijze zodat ze al snel het stempel hardrockband kregen opgeplakt. De band debuteerde in 1975 met het album High Voltage en kreeg al snel wereldwijd fans. De rauwe vocalen van Bon Scott, het strakke spel en het sterke gitaarspel van Angus Young raakten wereldwijd een snaar. Voeg daarbij de buitengewoon energieke live optredens en een legende was geboren. In een paar jaar tijd nam de band een rits album op die later album zouden uitgroeien tot klassiekers. Let There Be Rock, Powerage en Highway To Hell behoren nog steeds tot de meest toonaangevende hardrockalbums aller tijden en de riff van de single Whole Lotta Rosie is samen met Deep Purple’s Smoke On The Water vermoedelijk een van de bekendste op de planeet. In februari 1980 sloeg het noodlot toe en overleed de charismatische zanger Bon Scott. In Brian Johnson vond de band een vervanger en met hem en producer Mutt Lange namen ze het album Back In Black op. Dat album werd een regelrechte sensatie, werd het best verkochte hardrockalbum aller tijden en na Michael Jackson’s Thriller en Pink Floyd’s Dark Side Of The Moon de meest verkochte plaat ter wereld.

Dat album werd de start van een ongekend succesverhaal dat pas vorig jaar eindigde. Na het eveneens zeer succesvolle For Those About To Rock volgde artistiek een minder periode, maar de populariteit van de band leed er niet onder. In 1990 scoorde de band een wereldhit met Thunderstruck (van het album The Razor’s Edge) en verruilde daarna arena’s voor stadions. Malcolm was de motor achter AC/DC. Hij schreef aan veel nummers mee, bewaakte de sound van de band en zette de lijnen uit. Naar buiten was de wild headbangende Angus het boegbeeld van de band, maar Malcolm was minstens net zo belangrijk. Hij bepaalde dat alle platen live en analoog werden opgenomen in de studio. Hij was wars van effecten op de gitaren en wilde dat alles direct, rauw en puur klonk. Als mens en muzikant was hij bescheiden en verlegen, maar tegelijk was hij ontegenzeggelijk de leider van de band. Hij was het die na Bon Scott’s dood bepaalde dat ze doorgingen en niet opgaven.

Malcolm Young’s laatste wapenfeit met AC/DC was de voltooiing van de ‘Black Ice’ wereldtournee waarvan het optreden in Estadio Monumental (het stadion van River Plate in Buenos Aires) voor een uitzinnig publiek voor de eeuwigheid is vastgelegd. Begin 2014 werd Malcolm Young opgenomen in een verzorgingstehuis in Sydney in verband met zijn ziekte. In de band werd hij vervangen door zijn neef Stevie Young, waarmee AC/DC’s laatste album Rock Or Bust werd opgenomen en die meeging op tournee.

Angus Young was erg begaan met het lot van zijn broer: “Besides the mental side with the dementia, he had physical problems also. He had a lung operation, which was pretty critical, but he got treatment for that because they got to it. It was like a cancer. So they got that early and then later on he had also a heart problem. So it was like everything hit him at once… But he kept going as long as he could… You were hoping that he would get better, y’know, but unfortunately it’s a disease… The physical side of him, he got great treatment for all that so he’s good with all that, but the mental side has deteriorated. He himself had said, ‘I won’t be able to do it anymore.”

Malcolm Young laat naast een enorme muzikale erfenis een vrouw, een zoon en dochter en drie kleinkinderen na.