×

Nieuws

30 november 2022

In memoriam Fleetwood Mac’s Christine McVie

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Soms verwachten we, tegen beter weten in, dat onze helden en heldinnen het eeuwige leven hebben. Maar al te vaak worden we ermee geconfronteerd dat ook zij sterfelijk zijn. Christine McVie, componiste, toetseniste en zangeres van Fleetwood Mac is in het bijzijn van haar familie overleden.

Christine Perfect, zoals ze heette voor haar huwelijk met John McVie (van Fleetwood Mac), was al muzikante en zangeres voor ze tot de band toetrad. Met Chicken Shack had zij al een hit met I’d Rather Go Blind.

Ze trad toe tot Fleetwood Mac na het vertrek van Peter Green. Ze werkte al mee aan het vierde album van de band, Kiln House, nog voor ze lid was. Het eerste album als volwaardig lid van de band was Future Games.

Haar betekenis voor Fleetwood Mac was groot. Veel van de successen van de band waren immers van haar hand. Hoewel Fleetwood Mac prachtige albums maakte die meer in zich droegen dan hits, was de band met singles succesvol. Van Over My Head, Say You Love Me via Don’t Stop, You Make Loving Fun, haar eigen Songbird tot aan de latere hits Little Lies en Everywhere, allemaal van de hand van Christine. De voorlaatste geschreven met haar toenmalige echtgenoot, Eddy Quintela.

Ze nam ook solo een aantal albums op, die minder bekendheid kregen dan de albums van Fleetwood Mac, maar dat lag zeker niet aan de kwaliteiten van Christine McVie. Ze laat een indrukwekkende lijst aan fraaie nummers achter. Hoe groot haar rol was binnen Fleetwood Mac, blijkt ook wel uit de BBC-documentaire uit 2019: Fleetwood Mac’s Songbird – Christine McVie, een documentaire van 90 minuten.

Dank voor je fraaie muziek, Christine.