Nieuws

19 juni 2016

In de gaten houden: The Breath

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Real World Records

Een band om absoluut heel erg naar uit te kijken is de nieuwe band rondom de geweldige gitarist Stuart McCallum. Samen met de Ierse zangeres Rioghnach Connolly en zijn oude Cinematic Orchestra maatjes John Ellis (piano) en Luke Flowers (drums) heeft hij met The Breath een band opgezet die gelijk al bij This Dance Is Over, de eerste song die wereldkundig wordt gemaakt, volledig tot de verbeelding spreekt.

xthe-breath.jpg.pagespeed.ic.mQ3-LQcbZA[1]

De band komt voort uit de super creatieve jazzcultuur die Manchester al een flink aantal jaren rijk is. McCallum was de absolute spraakmaker op het laatst verschenen Cinematic Orchestra album Ma Fleur uit 2007. Met zijn breed uitwaaierende super sfeerrijke gitaarspel brak hij elke song op dat album open. Dat Luke Flowers een van de meest geweldige drummers is die de popmuziek kent is ook al jaren bekend. En ook het toetsenwerk van Ellis blijft een wonderbaarlijk fenomeen. De Ierse Connolly, afkomstig uit de Ierse folk, sluit daar met haar soulfulle vocalen naadloos op aan.

De muziek die ze spelen heeft dan weliswaar een jazzy ondergrond (dat heeft Cinematic natuurlijk ook altijd gehad) maar is verrijkt met invloeden uit de folk, rock en ambient en heeft altijd die heerlijke filmische weidsheid. En McCallum, Palmer en Ellis vormen een goddelijke muzikale drie-eenheid. Absolute magie wat die mannen met zijn drieën steeds weer bereiken. Connolly trekt met haar heerlijk volle stem, gedrenkt in de folk en vol van soul, en teksten die over geboorte en dood, vrouwenrechten, de dood van mannen op zee, eerste liefdes, de roep om moederschap en diverse politieke en sociale issues gaan, moeiteloos al net zoveel aandacht naar zich toe.

Onderstaande clip geeft zicht op wat we van het eerste album van de band, getiteld Carry Your Kin en uit op 7 juli, kunnen verwachten. This Dance is Over is van een zo overdonderende kwaliteit dat wij hier niet kunnen stoppen om het te draaien… Laag over laag opgebouwd tot een adembenemende climax is This Dance Is Over een alles verpletterende song die wel heel erg doet verlangen naar een heel album. Wat een kennismaking!