Nieuws

22 februari 2015

In de gaten houden: Hexenschuss

Geschreven door: Edwin Hofman

Hexenschuss is een duo dat vanuit Amsterdam en Tel-Aviv opereert en in oktober van vorig jaar een opvallend debuutalbum uitbracht vol indringende en donkere instrumentals. De plaat werd live uitgeprobeerd tijdens een serie optredens door heel Europa. Hexenschuss trad bovendien aan op het mede door Wire georganiseerde Drill Festival in Brighton waar de band onder meer in het gezelschap verkeerde van Swans, Savages en The Wedding Present. Wat de muziek van het tweetal betrof kwam de pers er niet echt uit maar met de beschrijving van Hexenschuss zelf kom je een aardig end: ‘a mixture of live electronics, psychedelic and postpunk elements’.

Het debuutalbum van de band laat stemmige keyboards en effectieve drums horen; een geluid vol beklemmende en opwindende dramatiek. Opener Boulevards is daar direct al een sterk voorbeeld van. Lambshake is een spannende track met ijzige toetsenlijnen. Hexenschuss maakt dreigende muziek die nergens zijn schoonheid verliest. Gecontroleerde noise die af en toe stampt en stuitert, zoals op Rosh Bakir.

De dreigende, licht-industriële klanken van Hexenschuss roepen onverbiddelijk gedachten aan de postpunkjaren op. Het duo zou niet misstaan hebben in de stal van labels als Crammed Discs en Les Disques Du Crépuscule.

Tot het einde van de plaat weet Hexenschuss moeiteloos te boeien, ook al onderscheiden de tracks zich niet zo gek veel van elkaar; het duo werkt de karakteristieke sound op dit album helemaal uit. Even Gvirol en Frisbee laten op de tweede helft van de plaat pittige noise horen en de track Duwen mag dan wel wat organischer klinken, veel milder is het niet: het geluid dat de band hier produceert lijkt voort te komen uit de ingewanden van een monsterlijk creatuur.

Hexenschuss gaat in april van dit jaar weer op tournee. Met dit intrigerende debuutalbum in het achterhoofd is dat zeker iets om in de gaten te houden.