×

Nieuws

22 augustus 2016

Ida Nielsen terug op eigen benen

Geschreven door: Edgar Kruize

Ze zette haar eigen carrière op een lager pitje in 2010 om onderdeel van Prince’ band te worden. Er zijn slechtere carrièrestappen te nemen. In zijn band begeleidde ze de kleine funkmeester tijdens alle shows die hij sinds eind 2010 in de Benelux deed en door bekende omstandigheden, staat de funky bassiste nu weer op eigen benen. Later deze week doet ze Nederland aan.

Het optreden in Nederland vindt donderdag plaats in De Boerderij in Zoetermeer en valt samen met de internationale release van haar album TURNITUP, dat later deze week verschijnt. Het is het tweede optreden van Nielsen met haar band sinds ze weer solo aan de weg timmert. Met die band pakt ze de draad op die in 2010 is blijven liggen toen ze naar aanleiding van YouTube-video’s ineens een telefoontje uit Minneapolis kreeg.

Voor die tijd was ze een hardwerkende multi-instrumentaliste, die vanuit het Deense Århus stevig aan de weg timmerde. Haar funky basstijl viel op en zodoende belandde ze onder meer een tijdje in de band Zap Mama. Onderwijl lanceerde ze haar eigen album Marmalade, vol eigen werk. “Puur omdat ik me wilde toeleggen op mijn eigen muziek. Het kon me niets schelen als niemand het wilde horen, ik wilde gewoon een album maken dat volledig was wat ik zelf wilde maken; funkmuziek met daar een dikke laag bas in verwerkt.”

Dat doet ze anno 2016 ook weer. Het later deze week verschijnende album bevat een mix van oldschool funk en invloeden uit onder meer hiphop. De eerste single Showmewhatugot werd begin dit jaar bij leven en welzijn nog door Prince getiptals ‘PurplePick Of The Week’ op muziekplatform Tidal. Het album zelf brengt ze net als Prince met zijn laatste werk deed uit via een zogenaamd ‘Peer 2 Peer’ netwerk, rechtstreeks aan de fans met een centraal distributiepunt. Het Nederlandse distributiepunt vind je hier.
CoCBHoIWIAA2cLi

Nielsen staat bekend om haar slapfunk basstijl en is duidelijk beïnvloed door funklegendes als Larry Graham, Bootsy Collins en Marcus Miller. Haar nieuwe band waarmee ze donderdag Nederland aandoet, bestaat uit onze meer rapper Son of Light, toetsenist Sofia Hejslet, gitarist Mika Vandborg en DJ Africancuts Amazulu NAnGa. In december keert ze terug voor een optreden in North Sea Jazz Club in Amsterdam. Later deze week geeft Nielsen ons een exclusief interview over haar nieuwe album, haar werkwijze, uiteraard ook over haar werk met Prince en meer. Dat interview vind je komend weekend hier op WrittenInMusic.