×

Nieuws

19 juni 2011

Fela Kuti

Het rijke erfgoed van Fela Kuti

Geschreven door: WiM Redactie

Label: LC music

De afgelopen maanden is er heel publiciteit geweest rond de legendarische Fela Kuti, de man die met zijn geweldige muziek Afrika als grootmeester op de wereldmuziekkaart zette. Zijn gehele catalogus kwam weer beschikbaar in mooie geremasterde versies, er kwam een ronduit schitterende boxset uit van alle muziek die de man maakte en ?uestlove van The Roots stelde een heerlijke vinylbox samen. Daarnaast speelt momenteel in het hoofdstedelijke Carré de, op het New Yorkse Broadway reeds zeer succesvolle en volop bekroonde, show Fela! met heel veel succes.

De komende weken zullen wij daarom optimaal aandacht aan Fela Kuti gaan schenken. Naast stukken over de nieuwe CD en vinyl boxsets en een verslag van de Fela! show in Carré zullen wij ook een dikke Fela special, over een aantal weken verspreid, gaan publiceren. Een gedeelte daarvan verscheen reeds vorig jaar in Jazz magazine en werd geschreven door WiM journalisten Rik van Boeckel en Dick Hovenga.

De komende weken dus heel veel aandacht voor Fela Kuti op WiM, die zeer terecht en verdiend is.  Er zijn zoveel muzikanten die door Fela’s afrobeat beinvloed zijn (bands als Talking Heads of Vampire Weekend zelfs zeer prominent) dat we het nu optimaal tijd vinden eer te geven aan wie ere toekomt.

Momenteel online:

  1. Fela Kuti: de eerste jaren, Londen en de Verenigde Staten
  2. Fela Kuti: terug naar Nigeria. Afrobeat
  3. Fela Kuti: jaren 80 & 90 en Fela op Broadway