×

Nieuws

09 januari 2019

Hans + YAN vieren op R.I.P de vergankelijkheid der dingen

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Tonefloat

Eind deze maand verschijnt het bijzondere album R.I.P., waarop Hans Dagelet en Jan van Eerd als HANS + YAN de vergankelijkheid der dingen een geluid geven. De release van het album is de eerste stap die leidt tot een breder multimediaal project, dat muziek, beeld en theater gaat inzetten als een ode aan het absurde, verrassende, bizarre, soms wrede leven dat wij leiden.

Recent kocht Hans Dagelet een nieuw bed. “Hoe lang doe je met zo’n bed?”, vroeg hij aan de verkoper in de beddenzaak. “Toch zeker wel zo’n vijfentwintig jaar”, luidde het antwoord dat in al zijn argeloosheid de dood concretiseerde. “Er moet wel een wonder gebeuren, wil dit niet mijn doodsbed zijn”, dacht de inmiddels 73-jarige Dagelet, die recent de Blijvend Applaus prijs ontving voor zijn oeuvre. Ook daardoor begon bij hem meer dan ooit het besef van tijdelijkheid te leven, terwijl de behoefte om mooie dingen te bezingen in de herfst van zijn leven alleen maar groter wordt.

Op dat moment was Dagelet al enige tijd aan het werk met muzikant, producer en componist YAN (Wende, Hadewich Minis, Spinvis), die enthousiast reageerde bij het horen van het verhaal. “Hier moet die plaat over gaan!” Uiteindelijk ontstonden acht tracks, die zwaar geïnspireerd zijn door thema’s als Dood en Leven, Haat en Liefde, Oorlog en Vrede, Schoonheid en Verval. De basis van de muziek is gelegd door het pianospel van Dagelet, die eigenlijk helemaal geen piano kan spelen. Dagelet is in zijn spel toegejuicht door YAN, die R.I.P. produceerde en het werk van elektronica voorzag. Hij noemt Hans’ spel ‘van ongekende authenticiteit’. Dagelet verzorgde daarnaast de vocalen en trompet. Door de samenwerking tussen Hans en Yan is een album ontstaan dat continu over de grens tussen digitaal en analoog buitelt en daar- tussen een volkomen eigen wereld schept.

1- DAMALS from THE RIP PROJECT on Vimeo.

Vier van de nummers op R.I.P. bevatten teksten van de Groningse drukker/ kunstenaar H.N. Werkman, een leidende figuur van het kunstenaarscollectief De Ploeg, die daags voor het einde van de Tweede Wereld- oorlog gefusilleerd werd door de Duitsers. Zijn grafische werk diende ter inspiratie voor de vormgeving van de platenhoes. Scenograaf/filmmaker Jan Boiten heeft elk nummer op R.I.P. van een bijpassende video voorzien met beelden uit de archieven van EYE Filmmuseum. Deze vormen een digitale appendix, maar zullen uiteindelijk ook integraal onderdeel worden van de podiumpresentatie van het werk, dat Dagelets Magnum Opus moet worden. De nummers van R.I.P. worden in maart 2019 door HANS + YAN, aangevuld met pianovirtuoos Xavier Boot, live gebracht in EYE Filmmuseum. Het album is tevens de basis van een muziektheatervoorstelling onder dezelfde naam die wordt ontwikkeld. Hierin komen muziek, beeld, dans en theater samen. Aan dit project hebben naast EYE Filmmuseum en Jan Boiten ook choreograaf Andrea Leine en regisseur Gerardjan Rijnders hun medewerking toegezegd. HANS + YAN R.I.P. verschijnt 25 januari 2019 , er is een gelimiteerde editie van 150 stuks op rood vinyl.

2- TÈTE À CLAQUES from THE RIP PROJECT on Vimeo.