×

Nieuws

23 februari 2011

Grace Jones opent The Hague Jazz 2011

Geschreven door: Dick Hovenga

Op woensdag 15 juni 2011 verzorgt Grace Jones het openingsconcert van The Hague Jazz in het Kyocera Stadion (het ADO Den Haag stadion). Het festival zal vervolgens verspreid over vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 juni plaatsvinden.

Grace Jones heeft een zeer rijke CV. Eerst was ze een topmodel in Parijs en New York. Vervolgens werd ze zowel een zingende disco diva – met de door Tom Moulton geproduceerde albums Portfolio uit 1977, Fame uit 1978 en Muse uit 1979 – als ook de muze van Andy Warhol. Daarna veranderde zij in een new wave icoon met de albums Warm Leatherette uit 1980, het tot een begrip uitgegroeide Nightclubbing uit 1981 en Living My Life uit 1982. Ook wel de Compass Point Studio albums genoemd, opgenomen op de Bahama’s met Chris Blackwell en reggae-grootheden als Sly Dunbar, Robbie Shakespeare, Barry Reynolds en Wally Badarou. Op de hoezen van haar albums en de talloze 12″es werd haar met stylist (en vader van haar zoon Paolo) Jean-Paul Goude ontwikkelde nieuwe en androgyne stijl breed uitgemeten.

In 1985 was Jones in Engeland om met Trevor Horn haar album Slave To The Rhythm op te nemen, een jaar later was ze alweer in Amerika om met Nile Rodgers het album Inside Story te maken en in 1989 volgde het album Bulletproof Heart, met onder meer Robert Clivilles en David Cole. Intussen was ze ook een beroemd film- en tv-actrice geworden, met hoofdrollen naast onder meer Arnold Schwarzenegger, Roger Moore, Pee Wee Herman, Eddie Murphy en Tim Curry. Als klap op de vuurpijl kwam ze in 2008 met haar nieuwste album Hurricane (waaraan onder meer Brian Eno en Tricky meewerkten) en bleek ze na 19 jaar nog niets aan kracht (die stem!) en impact (dat uiterlijk! die outfits!) te hebben ingeboet.

De kaartverkoop is zaterdag 19 februari gestart via de site van SEE tickets. De start van het concert is om 20.00 uur.