×

Nieuws

18 oktober 2017

Gord Downie van The Tragically Hip overleden

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: MCA

Wat een trieste woensdag… Gord Downie, de zo charismatische zanger van The Tragically Hip, is vandaag op nog maar 53-jarige leeftijd overleden. The Tragically Hip was een van de meest succesvolle Canadese bands van de afgelopen decennia.

Downie maakte vorig jaar bekend dat hij aan een agressieve vorm van hersenkanker leed. Deze is hem fataal geworden. ‘Gord wist dat deze dag zou komen, zeggen zijn bandgenoten in een verklaring. ‘Zijn resterende, kostbare tijd gebruikte hij om met hen muziek te maken en mooie herinneringen op te halen’, schrijven ze.

Minister president Justin Trudeau eerde Downie met een emotioneel statement: ‘He loved every hidden corner, every story, every aspect of this country that he celebrated his whole life’ zei Trudeau terwijl zijn stem brak. ‘We are less as a country without Gord Downie in it. We all knew it was coming, but we hoped it was not’.

Downie en The Tragically Hip (Kingston, Ontario) braken met hun tweede volwaardige album Road Apples (1991) wereldwijd door en bouwden met albums als Fully Completely (1992), Day for Night (1994), In Between Evolution (2004) en World Container (2006) gestaag door aan een imposant oeuvre. De band maakte in totaal 13 albums en gaf ontelbare optredens wereldwijd, totdat het voor Downie echt niet meer mogelijk was.

De band werd in Nederland op handen gedragen en kwam elk jaar in ieder geval twee uitverkochte avonden in Paradiso spelen. Ieder jaar bleken ze weer legendarisch. De enorme drive van de band, met het steeds weer krachtig laag over laag opbouwen van hun prachtsongs, en de fascinerende, soms bijna maniakale, performance van Downie maakte elk Hip-optreden onvergetelijk. Niemand, die de band ooit zag, zal de manier waarop Downie met zijn handen in de lucht, alsof hij zelf achterin de autobak lag en eruit wilde (Let Me Out!!!!), vergeten tijdens het briljante Locked In The Trunk Of A Car. Maar er is zoveel meer te herinneren….

Wat een ongelooflijke band en wat een ongelooflijke frontman! Wat een ongelooflijke stapel briljante rocksongs…..Wat zullen we Downie missen.

https://www.youtube.com/watch?v=PuRh6zLOVH4