×

Nieuws

12 maart 2011

George Clinton & Parliament Funkadelic op The Hague Jazz

Geschreven door: Dick Hovenga

The Hague Jazz heeft voor de nieuwe editie in het Kyocera Stadion ook George Clinton & Parliament Funkadelic (zondag 19 juni) weten te strikken.

George Clinton, die in juli 70 wordt, is in zijn eentje verantwoordelijk voor de P-funk, een moddervette funk variant met psychedelische en experimentele trekken. George Clinton is niet alleen een ware meester op muzikaal gebied, ook strategisch heeft hij zich als een generaal bewezen. Nadat hij in 1955 zijn eerste groep The Parliaments oprichtte om er – als kapper – zijn liefde voor doo wop mee te botvieren, rook hij in 1967 voor het eerst aan het succes met de hit (I Wanna) Testify. Een jaar later vond hij Funkadelic uit, een groep waarin hij psychedelische rock en elementaire funk combineerde.

Enkele jaren later bedacht hij daarnaast ook de groep Parliament – met dezelfde muzikanten – die hij bij een ander label onderbracht. Beide groepen scoorden hits en maakten veel indruk met steeds meer albums. Intussen besloot hij ook nog eens solo-albums voor veel van zijn muzikanten te realiseren – zoals Bootsy Collins, Bernie Worrell, Eddie Hazel, Fred Wesley en een tiental anderen – en die bij weer andere labels onder te brengen. In 1982 ging Clinton zelf solo met een reeks albums en later riep hij zijn muzikanten weer bijeen voor groepen als Parliament/Funkadelic en The P-Funk Allstars. Clinton werkte met Sly Stone en met Prince, heeft tegenwoordig zijn eigen label C Kunspyruhzy en blijft waarschijnlijk optreden met zijn even kleurrijke als uitgebreide gezelschap tot hij er uiteindelijk dood bij neervalt.