×

Nieuws

31 maart 2018

Gave boxset van Def Leppard in aantocht

Geschreven door: Richard Verbrugge

Label: Universal

Loudwire meldde deze week dat fysieke geluidsdragers in 2017 meer geld opbrachten dan digitale downloads. Debet daaraan is natuurlijk de onstuitbare opmars van streaming, maar laten we vooral de aangetrokken verkoop van vinyl niet vergeten. Het is dus niet zo heel gek dat we de laatste tijd tal van aankondigingen zien van vinyl verzamelboxen. Tijdens hun hoogtijddagen medio jaren tachtig verkocht Def Leppard miljoenen albums. Van die band verscheen tot op heden geen vinyl verzamelbox, maar daar komt op 1 juni verandering in want dan verschijnt de eerste van vier gave box sets. Rond die tijd gaat de band overigens ook op tournee in Noord-Amerika en zal samen met co-headliner Journey zestig Amerikaanse steden aandoen.

De eerste box bevat 180 grams vinyl uitgaven van Def Leppard’s debuut On Through the Night, de opvolger High ‘N’ Dry, de million sellers Pyromania en Hysteria en een dubbel liveplaat getiteld Live At The LA Forum 1983. Als kersen op de taart zit er een Rarities album bij dat door Joe Elliot is samengesteld alsmede een single en de eerste EP die al jaren lastig te vinden is. In de eerste jaren van hun carrière ontwikkelde Def Leppard zich razendsnel van NWOBHM band (een beweging waarvan zij samen met o.a. Iron Maiden, Tygers Of Pan Tang, Diamond Head en Saxon een van de belangrijkste bands waren) tot de koningen van de melodieuze hardrock. Een belangrijke rol was daarbij weggelegd voor producer Mutt Lange die vanaf High ‘N’ Dry de band leerde hoe stevige rock te combineren met catchy hooks, refreinen en melodieën.

Naast de vinyl box met 8 schijven verschijnt ook een cd box met 7 schijfjes. Elk album is gemasterd door producer Ronan McHugh. De set komt in een doos met een boek met daarin veel foto’s van o.a.s. Ross Halfin en teksten van Classic Rock’s journalist Paul Elliott. Ook de bandleden schreven een bijdrage.