×

Nieuws

02 maart 2012

Dave Gahan redt zijn ziel

Geschreven door: Edgar Kruize

Label: V2/Cooperative

“Optreden in het voorprogramma van Depeche Mode met Soulsavers was fantastisch”, zo vertrouwde Mark Lanegan Written in Music onlangs toe. “Elke avond werden we het hardst geapplaudisseerd door het hoofdprogramma.” De quote heeft het interview niet gehaald, maar blijkt daadwerkelijk van allergrootste waarheid. Depeche Mode frontman Dave Gahan gaat in navolging van Lanegan aan het werk met Soulsavers. Op 21 mei verschijnt hun The Light The Dead See, met vocalen en teksten van Gahan.

Soulsavers mag bij het grootste publiek niet heel bekend zijn, het project is verre van onbemind. Op het kruispunt van triphop, gospel, rock, blues en soul maakten Ian Glover en Rich Machin eerder al drie albums. Het eerste was nog even zoeken naar de vorm, maar op de tweede was het raak. Een album dat de ziel raakt, er daarna mee aan de haal gaat, om ‘m vervolgens verlicht weer in je lichaam te stoppen. Eerlijk is eerlijk, het was de al genoemde Lanegan die op dat It’s Not How Far You Fall, It’s The Way You Land in 2007 de show steelde. Met zijn tussen donkerbruin en inktzwart laverende stemgeluid trok hij de plaat naar een verbluffend hoog niveau. Alsof hij vanuit de diepste krochten van de hel zicht kreeg op verlossing uit zijn lijden. Adembenemend!

Opvolger Broken uit 2009 was net niet zo sterk, maar wist dankzij bijdragen van wederom Lanegan maar ook Bonnie ‘Prince’ Billy, Mike Patton en Jason Pierce zeker te beklijven. Ter promotie van dat album ging de band mee op tournee als voorprogramma van Depeche Mode (onder meer ook in Ahoy). “We leerden elkaar kennen en bouwden langzaam over en weer iets op. Ik vond Dave een geschikte kerel”, aldus Rich Machin. “Dave vertelde dat hij onze albums zo fantastisch vond en stond vrijwel elke avond in de coulissen te kijken naar ons optreden. Op een gegeven moment zei hij ‘hey, we moeten ooit eens iets gaan doen samen’.”

Dat punt was nu. Depeche Mode ligt heel even op zijn gat omdat Martin Gore momenteel samen met oud-bandlid Vince Clarke een techno album aan het opnemen is en Gahan had dus tijd over. Waar hij die vrije tijd in het verleden in zijn solo-werk stak, doet hij het nu samen met Soulsavers. “De tournee was fantastisch, ik vind Soulsavers te gek en ben al jaren een Lanegan-junkie”, aldus Gahan. “Rich vertelde dat hij alweer aan het schrijven was en ik vroeg hem om eens wat door te sturen, zelfs al was het maar minimale ideeën en schetsen. Wat hij doet – grootse, gruizige kerkorgelklanken, gospelkoren en electro – dat raakt me nu eenmaal.” Dave Gahan ontving daadwerkelijk de ideeën, schreef daar vervolgens teksten bij in New York en nam daar ook zijn zanglijnen op. Machin bouwde die zangpartijen en demo’s vervolgens om tot volledig gevormde en gearrangeerde nummers. Samenwerken op afstand is niet altijd vruchtbaar, maar in het geval van Soulsavers en Dave Gahan is het een schot in de roos, zo vinden beide partijen. “We hoefden niets meer an te passen”, aldus Machin. “Hij had het project perfect aangevoeld en had alle partijen in één keer raak. Alles rondom dit album is relatief ongepland tot stand gekomen. Het voelt daarom ook voor ons allemaal als iets magisch en daarom ben ik heel opgetogen over dit album.”

Dave Gahan en Rich Machin over het album:

The Light The Dead See bevat 12 tracks en verschijnt 21 mei. Het is nog niet bekend of Soulsavers met Gahan op tournee gaat.