Nieuws

27 oktober 2011

Fraaie Reality Dream Trilogy box set van Riverside

Geschreven door: Richard Verbrugge

Label: Mystic Records

De voorbije weken is er veel geschreven over de heruitgave van de Pink Floyd catalogus. Deze site was geen uitzondering. Nu de Engelse grootmeesters de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt of zelfs al zijn overleden, is het de hoogste tijd om eens te kijken naar een mogelijke troonopvolger. Naast de Engelse troonpretendenten Porcupine Tree en Anathema is er de Poolse band Riverside.

Het kwartet timmert al sinds 2004 aan de weg en wordt per album sterker. Riverside verwerkt invloeden uit diverse genres (o.a. ambient en oosterse muziek) in haar reflectieve, progressieve rock die de verbeelding meestal wel weet te prikkelen. Menigmaal komt de band met prachtige composities op de proppen. De band verliest zich gelukkig niet in instrumentale hoogstandjes, maar houdt altijd oog voor melodie. Het gitaarwerk en de intrigerende gitaarsolo’s van Piotr Grudzinski doen menigmaal denken aan David Gilmour. Toetsenist Michal Lapaj zorgt voor dromerige of pulserende melodielijnen en toont incidenteel zijn zwak voor het Hammond orgel. Drummer Piotr Kotzieradski zorgt voor een passende, vaak dynamische fundering. Bassist en zanger Mariusz Duda speelt strakker dan Roger Waters en beschikt over diverse stemmen die variëren van teder tot boos en kan schreeuwen van wanhoop.

De eerste drie albums vormen samen een trilogie over een individu dat zijn weg zoekt in het verwarrende leven en tot wanhoop wordt gedreven wordt door een schijnbare uitzichtloosheid. Elk album is eigenlijk een muzikaal avontuur over de menselijke geest dat op een koptelefoon het best tot zijn recht komt. De eerste drie albums zijn nu samen met de EP Voices In My Head en een concertregistratie uitgebracht als box set die voor een zeer schappelijke prijs verkrijgbaar is (ca.25 euro). Houd je van Pink Floyd, Anathema, Marillion en Porcupine Tree geef dan deze sympathieke Polen eens een kans. Bij vlagen zul je betoverd worden.

De Reality Dream Trilogy box set bevat de volgende cd’s:

CD1: Out Of Myself
CD2: Voices In My Head
CD3: Second Life Syndrome
CD4: Second Live Syndrome (concertregistratie)
CD5: Rapid Eye Movement
CD6: Rapid Eye Movement II (de bonus cd die bij de eerste cd uitgave zat)

RiversideRealityDreamTrilogy1