×

Nieuws

08 april 2020

Folkman John Prine overleden

Geschreven door: Cis van Looy

“When I get to heaven” zong John Prine die voordien enkele kankers  en een hartoperatie overleefde twee jaar geleden ter afsluiting van The Tree Of Forgiveness, de eerste langspeler in dertien jaar met  eigen nieuw werk, die hij  zou komen voorstellen in het OLT in Deurne , dat uitgesteld concert  in De Roma wordt op zijn beurt afgelast. Een besmetting met het coronavirus wordt de 73-jarige folkman uiteindelijk fataal.

Bijna vijftig jaar geleden reist de voormalige postbode vanuit het folkcircuit  in Chicago samen met zijn vriend Steve Goodman naar New York City af. De jonge twintiger wordt er door Kris Kristofferson uitgenodigd op een concert  waar Jerry Wexler aanwezig is. De Atlantic baas loodst Prine en Goodman naar Memphis waar onder leiding van producer Arif Mardin opnamesessies plaatvonden in de American Recording Studios.  Op dat titelloze debuut profileert Prine zich in 1971 als een begenadigd kroniekschrijver van niet zelden tragische gebeurtenissen in het dagelijkse leven van de gewone man.

Opgebouwd met songs als Illegal Smile  en  Sam Stone, het beklemmende epos over een  Vietnamveteraan, het hartverscheurende Hello In There en Angel From Montgommery, onveranderlijk in weergaloze countryfolk verpakte tijdloze parels. Het blijft een onovertroffen meesterwerk waarbij vooral de covers van Bette Middler en Bonnie Raitt bij het grote publiek geraken.

Daar komt Prine in 1991 met The Missing Years dicht bij en bouwt ondertussen heen en weer pendelend tussen pure folk, country en rock zijn indrukwekkende catalogus na de Atlantic en Asylum-periode verder uit bij zijn eigen Oh Boy label met Aimless Love.  In de jaren negentig genieten we van het grandioze Lost Dogs & Mixed Blessings en de in twee delen gebundelde bijzonder fijne duetten met menige grande dame uit de country- en folkwereld .Ondanks hardnekkige gezondheidsproblemen blijkt zijn inspirerend vermogen om milde humor te vermengen in de betere songschrijverij onaangetast getuige zijn recente verrichtingen. “I wish you love and happiness I guess I wish you all the Best”, John, samen met je oude vrienden Steve ,Townes, Guy en David Olney.