×

Nieuws

25 april 2018

Final 500 Records: een erg mooie verrassing binnen het muziekaanbod

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Final 500 Records

Ze noemen het een vinylclub voor echte muziekliefhebbers, de mannen achter Final 500 Records. Met een oplage van (inderdaad) 500 stuks van exclusief vinyl hebben ze een mooie extra dimensie gevonden binnen het grote aanbod in vinyl dat heden ten dage op de markt te vinden is.

Het idee voor Final 500 Records kwam een aantal jaren geleden voort uit de wens een eigen platenlabel te beginnen, verbaast als ze waren over het feit dat er zoveel mooie muziek van talentvolle muzikanten niet werd uitgebracht. Daarbij zochten de mannen ook naar een eerlijker verdienmodel voor muzikanten, en ziet het label af van rechten op de liedjes en zijn alle imkomsten buiten verkoop van het vinyl om volledig voor de artiest. Vanuit hier volgde al snel het idee om, naast losse verkoop een abonnementsysteem te introduceren. Leden van Final 500 Records ontvangen elke release van het label (3 per jaar) thuisgestuurd, immer in een extra buitenhoes verpakt en op 180 grams geperst.

ffhr006_voorkant

Ondertussen zijn er al meerdere goed ontvangen albums uitgebracht. Nummer acht is net vorige week bij de abonnees bezorgd. “We hebben wel wat om uit te leggen aan potentiële bands, omdat een concept als dit wereldwijd eigenlijk nog niet bestaat op deze manier”, zo stelde Bas Bosboom toen Final 500 Records net startte. Inmiddels is het concept bekend en weten de liefhebbers exact wat ze kunnen verwachten. Voor bands is het ook interessant, omdat ze geen langdurige verbintenissen hoeven aan te gaan. “Wij zijn er om mooie platen uit te brengen, niet om er rijk mee te worden. Daarom blijven artiesten bij ons volledig eigenaar van de rechten. Onderdeel van de deal die wij met de artiesten maken, is dat wij ook niets anders claimen dan hetgeen we uitbrengen. Als een band na de vinylrelease met diezelfde liedjes inkomsten genereert via Spotify of iTunes of iets dergelijks, of ze in later stadium op een ander album plaatst, maken wij daar geen aanspraak op. Dit is puur een manier voor bands zonder label om een fysieke release uit te kunnen brengen en wij proberen juist vanuit de beperkte beschikbaarheid van de releases bands te generen. De enige voorwaarde die we de bands stellen, is dat het werk dat Final 500 Records uitbrengt niet eerder is uitgebracht.”

Final 500 Records benadert elke uitgebrachte LP als een kunstwerkje. “We persen al onze platen op 12″, 180 grams vinyl. We nummeren elke release met de hand, van 1 t/m 500.” De laatste twee exemplaren kwamen met een extra insert met exclusief artwork van respectievelijk Spookaap en Nozman. De releases zijn daardoor instant collectors items.

ffhr007_voorkant

Het idee om alleen een vinylclub te beginnen was puur een basis, een reden om mensen met muziek te verrassen. Met acht titels op de teller en nog geen enkele die het kwaliteitsniveau naar beneden haalt, kan je inmiddels stellen dat het Bas en Harm is toevertrouwd dat de muziek elke keer weer verrast en overtuigd. Albums die in sfeer verschillend zijn, maar gemeenschappelijk hebben dat ze muzikaal immer een extra onderlaag hebben, die zich pas openbaart bij meerdere luisterbeurten. En met exclusieve uitgaven van albums van The Me In You en Stillwave hebben ze zelfs diepe indruk achter gelaten. Het waren albums die bij Written In Music respectievelijk 5 en 4 ½ ster verkregen.

De nieuwste aanwinst in de Final 500 Records catalogus is Mother Earth van de Zweedse Arvid Nero die met zijn fijne soulstem eerder met de band The Magnolia in het thuisland veel succes had. Wederom een verrassende en fijne keuze.

ffhr8_front

Als je geïnteresseerd geraakt bent door wat Final 500 Records doet, kun je aanmelden op www.final500records.nl en je 3x per jaar laten verrassen door een nieuw collectors item (want maar 500 stuks geperst). Voor de prijs (€19,95 per LP, gratis verzending) hoef je het niet te laten.