Femi Kuti 30 juni in de Melkweg
Net nu de laatste voorstelling van de musical Fela! in Carré voorbij is, neemt zijn zoon Femi de afrobeat-fakkel in Amsterdam over met een optreden met The Positive Force in de Melkweg op 30 juni. Hij bezocht de laatste voorstelling van Fela! in Amsterdam op 24 juni. Zelf haalde hij de musical naar Lagos, naar The Shrine waar de musical is gesitueerd.
Hoewel Femi de musical over zijn vader al op Broadway, in Londen en in Lagos heeft gezien, heeft hij ook de voorstelling in Carré bezocht. Net als zijn 20 jaar jongere broer Seun is hij het podium opgegaan en heeft met de cast gezongen. “Ik was heel ontroerd toen ik de musical voor het eerst op Broadway zag,” vertelt hij voor het optreden. “Sar Ngaujah, de hoofdrolspeler, heeft ’t erg goed gedaan, het is niet makkelijk om de rol van mijn vader te spelen. Vooral de scenes met de moeder van mijn vader grepen me aan. De band Antibalas heeft de afrobeat goed begrepen, ik heb ze bij de eerste repetities gezien en ze zijn nu veel beter geworden.”
Femi haalde de musical naar Lagos, naar The Shrine waar hij zo ongeveer opgroeide. Femi: “Het heeft moeite gekost mensen te overtuigen dat dit een goed idee was, want men was kritisch in Nigeria over ’t feit dat het een Broadway-musical is die door Amerikanen is gemaakt.” Die kritiek kwam echter van de Nigeriaanse bourgeoisie die het nooit heeft begrepen op de Kuti familie en niet van de mensen van de straat die het juist geweldig vonden. Femi vindt het belangrijk dat door de musical ook de jongere generaties de afrobeat leren kennen net als de boodschap van zijn vader, een boodschap die hemzelf zeer ter harte gaat. De strijd tegen de corruptie van het Nigeriaanse regime, de multinationals, maar ook de toestand van het Afrikaanse continent zijn erg belangrijk voor hem.
De titel van zijn laatste album Africa for Africa spreekt boekdelen. In tegenstelling tot de songs van zijn vader die vaak een half uur of langer duurden, zijn Femi’s songs kort, hooguit vier minuten. Femi: “Mijn songs zijn veel korter dan de zijne, toch zal ik mijn vader nooit kritiseren omdat hij zulke lange nummers maakte. Want sommige mensen houden daarvan. De meeste jongeren echter niet. Ik vraag me af hoe kan communiceren met het publiek in Europa dat de afrobeat niet kent en niks van Afrika af weet. Ze luisteren niet naar lange songs, daarom moet ik heel direct zijn. Als ik zing Bad Government (een van de tracks van Africa for Africa-RvB) of Nobody Beg You (to be President) dan begrijpt iedereen waar je het over hebt,” zegt hij.
De teksten op Africa for Africa zijn dan ook simpel, rechttoe rechtaan. Je kunt kritiek hebben op het prekerige karakter van Femi’s teksten, in die zin lijkt hij zeker op zijn vader maar ook op andere Afrikaanse musici die muziek gebruiken om hun maatschappelijke betrokkenheid te uiten (Baaba Maal, Salif Keita, Rokia Traoré, Amadou & Mariam). Maar de songs op Africa for Africa zijn erg pakkend, sterk, vol heftige blazerspartijen, swingende keyboards en pittige percussie; het is een veel ruiger album dan zijn vorige Day by Day en zeer dansbaar. In De Melkweg zal Femi met de Positive Force vooral de songs van Africa for Africa ten gehore brengen. “Het is mooi als de mensen die de musical over mijn vader hebben gezien, nu ook naar mijn concert komen,” zegt Femi. “Dan zien ze het verband tussen de afrobeat zoals mijn vader die in de jaren zeventig maakte met de afrobeat van nu.”
Concert: 30 juni. De Melkweg.
Voor meer info: