×

Nieuws

09 mei 2012

Fatoumata Diawara terug in Nederland voor vier concerten!

Geschreven door: WiM Redactie

Label: World Circuit

In April 2010 was Fatoumata Diawara te zien als een van de succesvolste World Sessions artiesten en op 28 en 29 januari 2012 gaf ze twee geweldige concerten in het stijf uitverkochte Amsterdamse Tropentheater. Aankomende vrijdag en zaterdag is zij opnieuw te zien in Korzo, Den Haag en op het Amersfoort Jazz Festival. Ook staat zij op 8 juli op het North Sea Jazz Festival, Rotterdam en op 13 september in de North Sea Jazz Club, Amsterdam.

Fatou5 redenen waarom je Fatoumata Diawara niet mag missen:

* Fatoumata Diawara’s debuutalbum Fatou sprong vanuit het niets in één klap naar de eerste plaats in de maandelijkse World Music Charts van de European Broadcasting Union (dé toonaangevende Europese hitlijst op wereldmuziekvlak). De plaat verscheen pas in september 2011 en in oktober was het al zover.

* Het album is een gevarieerde plaat, met een zangeres met een klare en innemende stem. Het gaat er meestal bedaard aan toe, maar Fatoumata kan ook uithalen. De arrangementen zijn verfijnd en elegant, de teksten intelligent en ook wel kritisch.

* Net zoals bij haar grote mentor Oumou Sangare sluit haar muziek aan bij de Wassoulou traditie, maar ze neemt er wat meer afstand van, en je hoort ook jazz- en bluesinvloeden.

* De prachtplaat kreeg overal jubelrecensies, zo ook op Written In Music, en dat ze verscheen bij het prestigieuze World Circuit-label (o.a. Buena Vista Social Club, Orchestra Baobab, Ali Farka Touré …) zal ook wel hebben geholpen.

* Oumou Sangare introduceerde haar bij World Circuit en al snel was ze te horen op opnames van o.a. Damon Albarn’s Africa Express, Cheikh Lô, AfroCubism, Herbie Hancock’s Imagine Project, Dobet Gnahore en Orchestre PolyRythmo de Cotonou. Ook maakt Fatoumata samen met Flea (Red Hot Chilli Peppers) en afrobeatlegende Tony Allen deel uit van ‘Rocket Juice & The Moon’, de nieuwe supergroep van Damon Albarn.

Rocket Juice & The Moon

Fatoumata Diawara live at Later With Jools Holland BBC 2

Clip Fatoumata Diawara “Bissa”

Artikel over Fatoumata Diawara in de Volkskrant