×

Nieuws

13 oktober 2013

Fascinerend boek over Dylan van Theo van den Boogaard

Geschreven door: Dick Hovenga

Onder de titel Bob Dylan Illustrated is er een prachtig boek verschenen van de hand van Theo Bogart, alias voor vermaard tekenaar/illustrator Theo van den Boogaard. Het betreft een volledig eigen getekende interpretatie van songs van Bob Dylan.

Met de Dylan in het Ziggodome concerten op 30 en 31 oktober op komst is het perfecte tijdstip gekozen om dit fascinerende boek uit te brengen.

In het boek heeft van den Boogaard een aantal songs van Dylan (die de volgens velen vanwege zijn rijke teksten de  Nobelprijs voor de literatuur zou moeten winnen) in sfeer getroffen. Niet de overbekende klassiekers (Blowin’ In The Wind, Hurricane, Times They Are A’ Changing of Like A Rolling Stone) pakte hij op maar juist songs als Winterlude (van New Morning), Simple Twist Of Fate (van Blood On The Tracks) of latere songs als Can’t Wait (van Time Out Of Mind) en Moonlight (van Love & Theft).

De illustraties leggen de teksten van Dylan op z’n Boogaard’s bloot en verrassen, emotioneren of maken je aan het lachen. Het is zijn interpretatie van de verhalende, vaak literaire teksten van Dylan en aangezien het brein van van den Boogaard een bijzondere link met het wonderbaarlijke heeft zijn de tekeningen altijd anders als je de Dylan teksten zelf hebt kunnen interpreteren. Juist doordat van den Boogaard niet een vaste manier van illustreren gebruikt maar zijn volledig palet aan stijlen, net als Dylan op zijn albums over de decennia heen, is er met Bob Dylan Illustrated een uniek document ontstaan.

* Theo van den Boogaard werd vermaard door zijn geweldige serie Sjef van Oekel strips die hij maakte in samenwerking met schrijver/Sjef van Oekel bedenker Wim T Schippers. Daarnaast is hij zeer bekend als tekenaar voor Vrij Nederland, Hitweek, Voetbal International en NRC.