×

Nieuws

07 december 2016

Exclusief: Mixtape van Melt Yourself Down

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Leaf

Dat we het Britse Melt Yourself Down een warm hart toedragen mag duidelijk zijn. Zowel hun debuutalbum als opvolger Last Evenings on Earth werden door ons met veel enthousiasme ontvangen. De energie van de band gevoed door een explosieve mix van jazz, punk, funk en electronica is dan ook niet alleen op plaat een ware traktatie, juist op het podium komt de band tot volle, enerverende, bloei.

De band werd 2012 opgericht door Pete Wareham, vooral ook bekend van zijn baanbrekende werk met Acoustic Ladyland en Polar Bear. De ook uit Acoustic Ladyland afkomstige bassiste Ruth Goller, drummer Tom Skinner en saxofonist Shabaka Hutchings, beide afkomstig uit Sons of Kemet, behoorden tot de eerste opzet van de band. Wareham had altijd al een grote band met veel percussie en blazers in zijn hoofd. Met Melt Yourself Down is hij in deze opzet uitstekend geslaagd.

Doordat de Britse jazzscene de laatste jaren volledig is geëxplodeerd speelt Hutchings tegenwoordig bijna niet meer mee (veel te druk met zijn Shabaka and the Ancestors en The Comet is Coming) en wordt zijn rol ingenomen door George Crowley. Het is opvallend uit wat voor grote schare geweldige muzikanten Wareham steeds kan putten om Melt Yourself Down een fascinerende band te doen blijven.

De band speelt aankomend weekend op het State X festival in Den Haag en Wareham maakte speciaal daarvoor een erg fijne mixtape die wij vanaf vandaag exclusief op Written in Music hebben. Een ware traktatie!