×

Nieuws

29 juni 2011

Ethiopische Ililta Band in Nederland

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Terp Records

Bij een van hun Ethiopië projecten kwam de Nederlandse band The Ex een briljante plaatselijke band tegen: Ililta Band speelt op traditionele instrumenten, zingen in een eigen taal en hebben tegelijkertijd een opzwepende swing in hun sound. De band heeft een ongelooflijke Azmari zanger in Chalachew Ashenafi.

Azmari’s zijn zo oud als Ethiopie zelf en het zijn rondtrekkende troubadours, die een kritische, humoristische en poëtische kant van de Ethiopische samenleving laten zien. Het is een speciaal hoofdstuk in de cultuur en deze improvisatoren zijn de ‘freedom of speech’. Ze kunnen alles zeggen en alles maken. Oorspronkelijk komen ze allemaal uit twee dorpen uit het noorden. Ze hebben een geheimtaal, wat het makkelijker maakt om anderen in de maling te nemen. Maar die ‘maling’ heeft in Ethiopie vele kanten. De zgn. ‘wax and gold’. Uitgebreid iets zingen, maar iets anders beweren. De Ethiopische taal heeft meer dubbele betekenissen dan welke andere taal ook. Maar zelfs als buitenstaander ‘voel’ je de spanning.

De drie muzikanten die Ililta Band telt (naast Ashenafi bestaat de band uit Mesele Asmamaw en Mesale Legesse) komen uit Addis Abeba en spelen de drie meest belangrijke traditionele instrumenten: De masinqo, de een-snarige viool; de krar, de 6 snarige lier en de kobero, de traditionele drums van grote blikken en koeienhuid. De typisch Ethiopische muziek die ze spelen is uniek en onvergelijkbaar met andere muziek uit het land of van het continent Afrika. Maar de oerswing die zoveel muziek uit het land heeft is ook volop aanwezig en de band weet in performance optimaal te overtuigen. De band speelt deze week 2 optredens in Nederland.

 Do. 30 juni 20:30h

Mondiaal Centrum Haarlem

www.mondiaalcentrumhaarlem.nl

 

Zo. 3 juli 20:30h

Bimhuis

www.bimhuis.nl