×

Nieuws

10 september 2021

Erwin van Ligten’s ode aan Jimi: the Jimi Hendrix Re-Experience

Geschreven door: Marcel Hartenberg

‘s Werelds bekendste en meest invloedrijke gitarist, Jimi Hendrix, is inmiddels meer dan 50 jaar geleden van ons heen gegaan. De impact van het spel van Jimi op het spel van vrijwel alle gitaristen wereldwijd, bewust en onbewust, direct en indirect is onwaarschijnlijk groot. Daarbij is er ook de artistieke, mystieke, bespiegelende en poëtische kant van Jimi die net zozeer zijn leven kenmerkte als zijn gitaarspel.

Vorig jaar in september was het de vijftigste verjaardag van het overlijden van Jimi. Dat was voor Erwin van Ligten aanleiding om het werk van Jimi op eigen wijze te eren. Met voorbereidingen die teruggaan tot voor het coronatijdperk om feitelijk vorig jaar te starten, zag Erwin de plannen de koelkast ingaan. Gelukkig kwam van het uitstel geen afstel en nu staat de tour dus in de steigers. We wilden er graag meer over weten en we spraken Erwin kort tijdens de laatste voorbereidingen voor de tour. Wat voor Erwin voorop stond, was dat hij de muziek van Jimi opnieuw tot leven wilde brengen, het publiek de muziek wilde laten ervaren in een optreden waar het niet alleen zou gaan om het spelen van de muziek van Jimi, maar juist ook het concert een onvergetelijke beleving laten zijn. Dat alleen al is een mooie gedachte, maar hoe breng je dat dan tot uitvoer?

Daar komt het leven en werk van Erwin in beeld. Erwin is een zeer begenadigd gitarist, songwriter en producer. Hij heeft zijn sporen meer dan verdiend, veelal ten dienste van anderen. Je vindt Erwin in samenwerkingen met Barry Hay, Frédérique Spigt, Jan Akkerman, Herman Brood, Mathilde Santing, Brigitte Kaandorp, Julya Lo’ko, Astrid Seriese, Beatrice van der Poel en Micheline van Hautem. Wat opvalt is de diversiteit die Erwin in zijn spel in huis weet te leggen, steeds ook aansluitend op de muziek waar hij zich op richt. Erwin kan even goed prachtige akoestische partijen spelen als de muziek dat vraagt of zijn gitaar elektrisch emoties laten aanboren zoals in onderstaande clip van zijn solonummer Sunrise, afkomstig van zijn album Sun uit 2016. Meer dan de moeite waard is ook zijn meest recente album For All We Know uit 2020, waar het ook heerlijk genieten is van afwisselende nummers, heerlijke instrumentatie, natuurlijk het heerlijke gitaargeluid van Erwin en zijn uitstekende zang.  Let daarbij ook op de band van Erwin: met Willem Swikker op Hammond en toetsen, Arthur Lijten op drums en Jens Dreijer op bas is dat een meer dan solide gezelschap!

Naast het beluisteren van het werk van Erwin, kun je uit de vele samenwerkingen al halen hoe hoog het werk van Erwin wordt aangeslagen. Dat zegt dus al veel over wat je mag verwachten van de gitarist die, kijk en luister naar de clip, zelf ook erg goed is, maar nog niet zo bekend als de held aan wie hij nu een ode brengt. Wat Erwin aan de Hendrix-tour toevoegt, is dus inderdaad ook stilstaan bij het leven van Jimi, achtergrondverhalen die de voorstelling verdiepen, maar boven dat, heeft Erwin een aantal gasten uitgenodigd, uit zijn rijke muzikale verleden die, elk op hun beurt, tijdens de tour acte de présence komen geven. En dat zijn niet de minsten. Maar meer nog dan dat. Het zijn gasten die alle een andere muzikale achtergrond hebben.

Juist omdat de gasten op verschillende avonden optreden én vanwege die verschillen in achtergrond, is de setlist dus ook wisselend. Dat vraagt de nodige voorbereiding! Je kunt immers van (flamenco) gitarist als Eric Vaarzon Morel niet dezelfde partijen verwachten als van Pablo van de Poel (DeWolff) of de saxofoonpartijen van Hans Dulfer inzetten als trompetpartij voor Eric Vloeimans. Het roept al mooie beelden op en het moet een uitdaging en genieten zijn geweest om de set voor te bereiden: waar kies je de saxofoon, waar past de trompet? Spannend in voorbereiding, maar zoals Erwin zelf al aangeeft, vooral een tour om van elke avond te gaan genieten. Met zijn band bestaande uit Willem Swikker op Hammond en zang, Lené te Voortwis op bas en zang en Mats Voshol op drums en zang ligt er een stevige basis om de avond al geslaagd te maken.

Met de catalogus van Jimi en de combinatie met de gasten ligt een avond muzikaal avontuur in het verschiet. Het is dus zeer de moeite waard en een echte ervaring om dit mee te maken. Naast de al eerder genoemde gasten zijn ook Jan van der Meij, Rinus Gerritsen en David Hollestelle van de partij. Zoals al gezegd, niet elke avond treedt dezelfde gast op. Wil je dus een bepaalde gast zien optreden samen met Erwin en zijn band, dan is het goed om dus van te voren de speellijst te checken: die vind je hier.

Beeld: Zoubida Tulkens.