Nieuws

26 augustus 2015

England, My England – Festival Oude Muziek Utrecht

Geschreven door: Robert Spannenberg

Te midden van het zomerse festivalgeweld biedt het Festival Oude Muziek jaarlijks een substantieel programma rond een aantrekkelijk thema. Dit jaar wordt de binnenstad van Utrecht – met TivoliVredenburg als centrum – tien dagen lang in Engelse sferen gehuld. Op schitterende locaties klinkt voornamelijk muziek uit de renaissance en de vroege barok, van componisten als Sheppard, Taverner, Tye, Bull, Gibbons, Farnaby, Byrd, Lawes, Jenkins en Tomkins. Van 28 augustus tot 6 september is diehard polyfone kerkmuziek naast klanken van fragiele snaarinstrumenten als luit en virginaal en stoere en elegante consortmuziek te horen. Ook klinken een aantal toppers van Henry Purcell – zoals zijn Funeral Sentences, King Arthur en Dido And Aeneas. Onbekende tijdgenoten van Handel krijgen op dit festival een eigen serie concerten onder het motto ‘Out of Handel’s shadow’.

Het Frans-Belgische ensemble Vox Luminis van Lionel Meunier wordt artist in residence. Ze maakten de voorbije jaren een bliksemcarrière en zijn een vaste waarde geworden op het festival. Overige gasten dit jaar zijn onder meer L’Arpeggiata, Gabrieli Consort, Gli Angeli Genève, Cappriccio Stravagante, Dunedin Consort en La Risonanza.

Naast de serie betaalde concerten door deze topmusici, is er de Frinche-programmering waar de luisteraar getrakteerd wordt op – en door – veelal kleine ensembles van hoog niveau.

Radio 4 besteedt royaal aandacht aan het evenement en uiteraard is Written in Music van de partij: England, my England, here we come!