×

Nieuws

07 april 2022

Elizabeth Fraser maakt met Sun’s Signature een glorieuze terugkeer

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Partisan Records

Elizabeth Fraser, de goddelijke stem van Cocteau Twins, is dan eindelijk terug met nieuw werk. In samenwerking met haar partner, percussionist Damon Reece. Na 13 jaar vrijwel geen eigen muziek uitgebracht te hebben. Haar eigenlijke terugkeer op het podium was enkele jaren terug met het grootse Mezzanine XXV project van Massive Attack. Reden was natuurlijk dat op dat album het  legendarische Teardrop staat, maar ze nam meer vocalen voor haar rekening tijdens die concertreeks.

Het samenwerkingsproject met Reece is Sun Signature gedoopt en met de prachtsong Golden Air wordt een EP aangekondigd die op 18 juni (tevens de tweede Record Store Day) zal gaan verschijnen. Golden Air is een majestueus gezongen song die haar frontaal in beeld en het geluidsveld terugbrengt.

De oorsprong van het samenwerkingsproject ligt overigens al in 2012 toen het koppel door Antony (Hegarty)/Anohni werd gevraagd  om een bijdrage te leveren aan de door hem/haar samengestelde editie van het Melt Down festival in de Royal Festival Hall in Londen. Sinds het verscheiden van Cocteau Twins in 1997 werkten Fraser en Reece al samen aan nieuwe muziek maar hadden nog nooit iets echt naar buiten gebracht.

Met Cocteau Twins werd Fraser een muzieklegende, tevens gevoed door haar fameuze versie van Tim Buckley’s Song To The Siren op het allereerste album van This Mortal Coil. Ze bleef in beeld door samenwerking met Jonsi (Sigur Ros), Oneohtrix Point Never en die fascinerende collaboratie met Massive Attack. Reece verdiende als drummer in Echo & The Bunnymen (als opvolger van de onopvolgbare Pete deFreitas), Spiritualized en vooral in de liveband van Massive Attack zijn sporen.

Reeds tijdens het optreden op het Melt Down festival werden songs gespeeld die nu na vele jaren in een geheel andere versie gaan verschijnen. Tussendoor schreef en nam het tweetal ook nog de soundtrack voor Graham Duff’s tv-miniserie The Nightmare World of H.G. Wells op.

Het duo werd getekend door het ambitieuze Partisan Records waarop nu dus op 14 juni de Sun Signature EP zal gaan verschijnen. Een verzameling van schetsen aan muziek over de afgelopen 25 jaar verzameld, die dan nu, volledig uitgewerkt, zijn weg naar het publiek zullen vinden. De vijf songs tellende EP wordt dus voorafgegaan door het schitterende Golden Air (video hieronder) wat de hoop op een glorieuze terugkeer van Fraser volledig aannemelijk maakt.

De Sun Signature EP:

  1. Underwater
  2. Golden Air
  3. Bluedusk
  4. Apples
  5. Make Lovely The Day