×

Nieuws

25 juli 2019

Eindelijk (weer) Janet Jackson op (dubbel) vinyl

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Virgin

Er is een heel mooie stapel Janet Jackson vinyl op komst en dat werd flink tijd. Vanaf de grote doorbraak Control (1986) en de briljante opvolger Rhythm Nation 1814 (1989) werd ze met janet. (1993) een wereldwijd fenomeen om daar met The Velvet Rope (1997) nog even te blijven. Naast deze vier albums, waaronder de laatste drie als dubbelvinyl, zullen ook opvolger All For You (2001) en de remix-collectie Control: The Remixes ook verkrijgbaar worden.

jj66

Na het debuut Janet Jackson (1982), waar ze reeds op haar zestiende aan begon, en opvolger Dream Street (1984) werd het tijd de bakens muzikaal te verzetten. In Jimmy Jam en Terry Lewis, afkomstig uit The Time en volop beïnvloed door het geniale, door stadsgenoot Prince geschapen muzikale landschap, vond Jackson de ideale partners om de wereld muzikaal te veroveren met Control. Een baanbrekend album dat in opzet vervolgens veel gekopieerd werd maar met van de 9 songs 7 wereldhits natuurlijk nooit succesvoller kon zijn. Met 10 miljoen verkochte albums lag de naam Janet Jackson gelijk op ieders lippen.

Opvolger Rhythm Nation 1814 bleek niet de verwachte gemakzuchtige opvolger maar een sociaal betrokken en bewogen album waarop Jackson, Jam en Lewis zichzelf nogmaals tot zeer grote hoogten wisten te doen laten stijgen. Juist de politieke boodschap en de muzikale uitdaging maakten Rhythm Nation 1814 tot het beste en meest uitdagende dat het trio voor elkaar kreeg. En met maar liefst 8 grote hits en 12 miljoen verkochte albums wereldwijd een nog buitensporiger succesvol album dan de al succesvolle voorganger Control.

jj44

Na een flink besproken overgang naar Virgin Records keerde het zo succesvolle trio terug met het ronduit briljant gepromote album janet. Al hielp de door Patrick Demarchelier geschoten hoesfoto (de handen voor Janets borsten zijn trouwens van haar toenmalige echtgenoot Rene Elizondo) daar ook uitstekend bij. Met wederom het bizarre aantal van 8 wereldhits en 14 miljoen verkochte albums werd het album een nog groter succes dan de zo succesvolle voorgangers.

Met de dikke verzamelaar Design Of A Decade 1986-1996, uitgebracht in samenwerking door haar oude en nieuwe platenlabel als tussendoortje, verscheen in 1997 The Velvet Rope, een zowaar tekstueel nog openhartiger album dan voorganger janet. Met het briljante Got ‘Til It’s Gone met die ongenadig goede sample van Joni Mitchells Big Yellow Taxi die de titel in zich draagt en de prachtbijdrage van raplegende Q-Tip (‘Joni Mitchell never lies…’) als rake hitparade bestormende wereldhit en herkennismaker bleek ook The Velvet Rope weer een voltreffer met in totaal 6 hitsingles en albumverkopen van wederom vele miljoenen.

All For You bleek de laatste uit de reeks zeer succesvolle albums. Wederom met Jam en Lewis gemaakt werd jammer genoeg voor een wat muzikaal voorzichtiger koers gekozen. Niet raar na jaren van grote muzikale dominantie maar wel wat jammer. Met 4 wereldhits en alleen in Amerika al meer dan 3 miljoen verkochte albums natuurlijk nog steeds bizar succesvol.

jjcontrol

Als extra binnen de worp van deze vinylreeks is het album Control: The Remixes toegevoegd. Het album verscheen als verzameling remixen van tracks van het album Control een jaar na dit album en was een groot succes.

De vinylversie van Control ligt alweer even in de winkels, de rest van de aangekondigde albums verschijnt op vrijdag 26 juli. Rhythm Nation 1814 is tot dubbelvinylalbum doorgegroeid met tal van extra tracks en interludes die voorheen niet op het originele vinyl album stonden. janet en The Velvet Rope zullen, opvallend genoeg, voor het eerst in (Janets thuisland) Amerika op vinyl, en dan ook nog als dubbele editie in een mooie klaphoes met alle teksten, verschijnen.