Nieuws

13 november 2009

Eindelijk gerechtigheid voor Anvil

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door:

Eindelijk gerechtigheid, Anvil! The Story Of Anvil, de geweldige documentaire over de gelijknamige metalband uit Canada is volgens IndieWire genomimeerd voor de International Documentary Association’s 2009 IDA. Andere genomineerden zijn:

  • Afghan Star
  • Diary Of A Times Square Thief
  • Food, Inc.
  • Mugabe And The White African

Voor wie het allemaal nog niet weet, Anvil! The Story Of Anvil is het regiedebuut van scriptschrijver Sacha Gervasi (The Terminal) en werd geproduceerd door Rebecca Yeldham (The Kite Runner en The Motorcycle Diaries). De documenatire volgt gitarist/zanger/frontman ‘Lips’ en drummer Robb Reiner (beiden ook oprichters). Anvil stond aan de vooravond van groot succes met hun albums Metal On Metal (1982) en Forged In Fire (1983) en beïnvloedde talloze bands zoals Metallica, Anthrax en Slayer. Maar waar deze bands miljoenen albums verkochten en wereldfaam bereikten, verdween Anvil op onverklaarbare wijze in de vergetelheid. De documentaire legt de onvermoeibare strijd van de band op ontroerende, maar ook vaak pijnlijke wijze vast. Vooral de beelden van een totaal mislukte Europese tour in handen van een volledig incapabele tourmanager zijn zeer schrijnend.

Michael Moore noemde de film de beste documentaire die hij in jaren had gezien. Het mooie is dat Anvil door de film eindelijk het succes lijkt te krijgen dat ze verdient. De baantjes zijn opgezegd en eindelijk kunnen ze fulltime rocksterren zijn. Het zou geweldig zijn als de documentaire ook nog eens een onderscheiding zal ontvangen.