×

Nieuws

13 augustus 2010

Een nieuwe 24 Caprices

Geschreven door: Carl Puhl

Label: Decca

Niccolò Paganini componeerde zijn 24 caprices hoogstwaarschijnlijk tussen 1802 en 1817. Ze zijn samengevat onder het eerste opus nummer van deze Italiaanse violist, gitarist en componist. Elke caprice behandelt als het ware een technisch aspect van het viool spelen (legato, tremolo, pizzicato).

De caprices worden algemeen “beschouwd als de ultieme test voor elke violist door de extreme moeilijkheidsgraad van de stukken” (Wikipedia). Caprice Nr. 24 wordt gezien als een van de beroemdste vioolstukken uit de muziekgeschiedenis.

Julia Fischer is een Duitse violiste. Ze is geboren in 1983 te München. Ze speelt al viool sinds haar vierde levensjaar en wordt gezien als een van de meest talentvolle violisten van de jongste generatie. Julia heeft de caprices altijd beschouwd als “kleine muzikale ideetjes; verschillend van aard, maar ook erg aantrekkelijk”. Als kind dacht ze dat als ze de caprices onder de knie had, dat ze dan pas echt viool kon spelen.

En nu is het dan zover. Begin september brengt Decca de 24 caprices gespeeld door Julia Fischer op CD uit. Een memorabel moment, daar er maar weinig nieuwe uitvoeringen van deze verzameling verraderlijke muziekstukjes op CD verschijnen. Daarnaast zal er van Julia Fischer nog een DVD versschijnen, waarop ze ook haar talent als pianiste ten toon spreid. Samen met Matthias Pintscher en de Junge Deutsche Philharmonie zal ze het derde viool concert van Saint-Saëns en het piano concert van Grieg uitvoeren.