×

Nieuws

28 december 2010

ECMCast: Aflevering 14, 15 en 16

Geschreven door: WiM Redactie

Hij draait oude, maar ook de allernieuwste muziek uit de uitgebreide catalogus van ECM Records en ECM New Series: presentator, musicus en jazzconaisseur Hans Mantel. Sinds kort presenteert hij de ECM-podcast, dé nieuwe podcast voor de muziekliefhebber. De afleveringen zijn te beluisteren via de ECM website en ook wij plaatsen ze nu door (abonneren via iTunes of de ECMCast RSS feed kan ook).

[audio:http://www.ecmrecords.nl/rss/mp3/ecmcast-nl-show14.mp3|titles=Aflevering 14|artists=ECMCast]

ECMCast; Aflevering 14

In podcast 14 neemt Hans Mantel de luisteraar mee in de wereld van Bobo Stenson en zijn trio bestaande uit -naast Stenson zelf- bassist Anders Jormin en drummer Jon Christensen. Van de cd Serenity het nummer “Simple and Sweet”. Het trio Norma Winstione, Klaus Gesing (basklarinet/klarinet) en pianist Glauco Venier gooien hoge ogen met hun nieuwe album Stories Yet To Tell. “Among The Clouds” een stuk van Maria Schneider voorzag Winstone van tekst. Dan klassieke muziek: componist Ottmar Schoeck, diens cd Notturno. Het Rosamunde Quartett en Christian Gerhaher geven een zinderende uitvoering van deel 3 van Notturno van “Unruhig Bewegt”. In 2004 kwam het album Promises Kept uit van Steve Kuhn samen met bassist David Finck en strijkersensemble onder leiding van dirigent Carlos Franzetti. We horen “Adagio”. Violist Mark Feldman is actief in de jazz maar ook in de klassieke en nieuwe muziek en daarom is hij zeer representatief voor ECM. Van het album What Exit speelt hij ‘Maria Nunes’ met John Taylor, Tom Rainey en Anders Jormin. Muziek van Feldman zelf! De solo cd van Nils Okland Monograph met een eigen compositie ‘Pas de deux’ is een intieme compositie die zeer aanspreekt. Op deze cd speelt Okland dus geheel solo op de hardanger fiddle, de viool en de viola d’amore. Dan een album uit 2005 van drummer Thomas Stronen, Parish (met Fredrik Ljungkvist klarinet, tenor sax; Bobo Stenson piano; Mats Eilertsen bas). Ze spelen het nummer “Quartz”. Laatste track in deze podcast komt weer uit de klassieke tak van ECM, New Series: het Keller Quartett speelt uit Die Kunst Der Fuge van J.S. Bach “Canon alla Duodecima in Contrapunto alla Quinta”.

[audio:http://www.ecmrecords.nl/rss/mp3/ecmcast-nl-show15.mp3|titles=Aflevering 15|artists=ECMCast]

ECMCast; Aflevering 15

Ze speelden in oktober in Nederland en België : oudspeler Anouar Brahem en zijn kwartet . In deze uitzending draait hans Mantel het nummer ‘ For No Apparant Reason’ van het album The Astounding Eyes of Rita. Het duo Steve Tibbetts en percussionist Marc Anderson namen een een intrigerende cd op met spannende muziek: Natural Causes . Ze bespelen zelf alle instrumenten. In deze podcast horen we het nummer ‘ Lakshmivana’ . Dan het Munchener Kammerorchester o.l.v. Christoph Poppen met de zes-stemmige Fuga uit Musikalische Opfer van Bach in de orkestratie van Anton Webern te vinden op het album Ricercar. Van klassiek weer naar jazz: een uitzending zonder Jarrett kan bijna niet, dus horen we van het trio Keith Jarrett ,Gary Peacock en Jack DeJohnette een live concert opgenomen in Town Hall in New York 21 april 1991. Ze spelen de schitterende ballad ‘ Blame It On My Youth’ van het album The Cure. Hele andere klanken horen we op het album van twee Stefano‘s: Battaglia en Rabbia, de twee bijzondere Italianen. Piano, prepared piano, electronics, het wordt allemaal gebruikt door dit duo op het album Pastorale. Ze spelen het stuk ‘ Tanztheater’. Dan de briljante drummer Paul Motian en zijn trio, met Jason Moran en Chris Potter. Van het album Lost In A Dream horen we ‘ Ten’ . We eindigen met de bijzondere klanken van Nils Okland die geheel solo speelt op zijn album Monograph en wel op de hardanger fiddle, viool en viola d’ amore. Hier horen we het stuk ‘Snor’.

[audio:http://www.ecmrecords.nl/rss/mp3/ecmcast-nl-show16.mp3|titles=Aflevering 16|artists=ECMCast]

ECMCast; Aflevering 16

Hans Mantel bijt in deze zestiende podcast het spits af met trompettist Michael Mantler, die op zijn CD Concertos te horen is in het nummer Trumpet, met uiteraard hemzelf in de hoofdrol. De CD bevat zeven eendelige concertos, allen met een instrument in de hoofdrol. Gitarist Bill Frisell is een van die ECM grootheden die een plekje heeft gekregen in de anthologieen- reeks Rarum-Selected Recordings op ECM. Hij speelt samen met o.a. Paul Motion, Kenny Wheeler en vele anderen. Hier het nummer Resistor. Norma Winstone bracht dit jaar haar bloedmooie CD uit Stories Yet To Tell, samen met pianist Glauco Venier en Klaus Gesing een gouden trio! Geniet van het nummer: Sisyphus. Pianiste/componiste/arrangeur Carla Bley is al haar hele leven gek op kerstliedjes/muziek. Ze kon daarom geheel en al haar ei kwijt in de arrangementen die ze maakte van bekende en minder bekende kerstliedjes voor brass kwintet, piano en basgitaar. Vol humor, vreemde kwinkslagen: op en top kerst met een twist! Gedraaid wordt het nummer The Christmas Song. Het duo Steve Tibbitts en Marc Anderson bespelen gitaar, piano, kalimba, bouzouki (Tibbetts) en percussie, steel drum, gongs (Anderson) op hun cd Natural Causes waarvan hier Padre- -Yaga te horen is. En dan het bijzondere ensemble van Christian Wallumrod, met de onnavolgbare CD Fabula Suite Lugano die controversiele, maar ook adembenemende muziek maakt. Van het album is Solemn Mosquitoes te horen. Met de welluidende jazz van Marc Jonhson wordt de podcast afgesloten: Shades of Jade van het gelijknamige album.