×

Nieuws

13 augustus 2010

ECMCast: Aflevering 10 & 11

Geschreven door: WiM Redactie

Hij draait oude, maar ook de allernieuwste muziek uit de uitgebreide catalogus van ECM Records en ECM New Series: presentator, musicus en jazzconnaisseur Hans Mantel. Sinds kort presenteert hij de ECM-podcast, dé nieuwe podcast voor de muziekliefhebber. De afleveringen zijn te beluisteren via de ECM website en ook wij plaatsen ze nu door (abonneren via iTunes of de ECMCast RSS feed kan ook).

[audio:http://www.ecmrecords.nl/rss/mp3/ecmcast-nl-show10.mp3|titles=Aflevering 10|artists=ECMCast]

ECMCast; Aflevering 10

In nummer tien van de ECM podcasts kunnen we luisteren naar de cd Live At Belville van bassist Arild Andersen samen met Paolo Vinaccia op drums en Tommy Smith op tenor sax. Ze spelen het nummer Prelude To A Kiss. De in 2009 opgenomen cd Fasil van Marc Sinan (gitaar) en Julia Hulsmann (piano) plus ensemble, is een bijzondere cd met wereldmuziek/jazz-elementen. Het nummer dat Hans Mantel laat horen is Taking Leave (met zang door Yelena Kuljic). Van Norma Winstone (zang), Klaus Gesing (sax/klarinet) en Glauco Venier (piano) komt zeer binnenkort een nieuwe cd uit: Stories Yet To Tell. Dit trio, met de bijzonder bezetting, kan intieme muzikale verhalen vertellen en weet een fantastische sfeer op te roepen. Op en top genieten dus, van de komende cd en alvast een tipje van de sluier in deze podcast.

Hans Mantel laat in elke aflevering een nummer van het omvangrijke Jarrett-oeuvre op ECM horen. Deze keer een track van de cd Out Of Towners (van trio met DeJohnette en Peacock) met de Cole Porter standard I Love You (2001). In oktober 2010 zal er een nieuwe cd uitkomen van Jan Garbarek en het Hilliard Ensemble Officium Novum, waarin ze hun synergetische en succesvolle samenwerking voortzetten. We horen alvast een track van de cd. Verder bracht Rolf Lislevand recent de cd Diminuito uit. Het eerste stuk van deze cd, Ricercata Prima wordt gedraaid. En tot slot is er Ralph Towner samen met Paolo Fresu en het nummer Blue In Green van de cd Chiaroscuro.

[audio:http://www.ecmrecords.nl/rss/mp3/ecmcast-nl-show11.mp3|titles=Aflevering 11|artists=ECMCast]

ECMCast; Aflevering 11

In de elfde aflevering van de ECM podcast is als eerste te horen de Fransman Louis Sclavis (basklarinet, klarinet en sopraansax). Een kwintet-album L’affrontement Des Pretendants stamt uit het jaar 1999. Hans Mantel richt zich op de track Le Temps d’Apres, een duo-track samen met contrabassist Bruno Chevillon. Dan een splinternieuwe cd die in september uit zal komen in Nederland en Belgie, van bassist Michael Formanek. De cd heet The Rub And Spare Change en het kwartet van bandleider Formanek bestaat verder uit Tim Berne (alto saxophone), Craig Taborn (piano) en Gerald Cleaver (drums). De track die we te horen krijgenis Twenty Three Neo. In een van de vorige podcasts werd een nummer van de nieuwe cd van Jan Garbarek & Hilliard Ensemble, Officium Novum, gedraaid. Deze cd komt in oktober uit. In deze podcast gaat Hans Mantel terug in de tijd en laat van de eerste en zeer succesvolle cd Officium van dezelfde musici het nummer Primo Tempore van Cristobal De Morales horen. Het is een opname uit 1993.

Dit najaar komt er een cd uit van legende Charles Lloyd met zijn kwartet. Vorig jaar trad hij nog op in een overvolle Hudson, tijdens North Sea Jazz en deze ‘oude rot’ is nog springlevend. Dat is te horen op de cd Mirror (die Lloyd zelf produceerde voor ECM), waarvan het nummer I Fall In Love Too Easily wordt gedraaid, door Lloyd-fan Hans Mantel. De griekse pianist Vassilis Tsrabopoulos speelt van zijn sublieme solo-cd The Promise het nummer Tale Of A Man en dan is daar, last but not least, een voorproefje van de diepzinnige, contemplatieve, doch ook op momenten hartstochtelijke cd van Gidon Kremer, die deze maand uitkomt. De cd heet Hymns And Prayers en het stuk is van Cesar Franck: II. Lento, Con Molto Sentimento. Genieten weer van jazz en klassiek, deze podcast.