×

Nieuws

01 december 2012

Doedoeki in Vrije Geluiden

Geschreven door: Henning Bolte

Een Edison voor een ensemble uit Yerevan dat Gurdjieffs muzikale herinneringen genoteerd door de Hartmann terugvoert naar de bronnen. Twee musici uit het ensemble, die de doedoek, de Armeense hobo, bespelen, in Vrije Geluiden, a.s. zondag, 2 december, 10:30.

IMG_6473Het Gurdjieff Folk Instruments Ensemble uit Yerevan, de hoofd- stad van de republiek Armenië, adapteerde de muzikale herinne- ringen van de vroeg twintigste eeuw guru Georges Ivanovitch Gurdjieff (1866?-1949) op een ingrijpend nieuwe manier. In het westen zijn Gurdjieffs muzikale herinneringen vooral bekend door de piano-harmonisaties van Gurdjieffs trouwe medewerker, de Russische componist, Thomas de Hartmann. Levon Eskanian (1978, Beirut), de leider van het 14 koppige ensemble voerde deze manifestaties van Gurdjieffs herinneringen terug op de bronnen van de volksmuziek en de sacrale muziek die Gurdjieff tijdens zijn pilgrimages langs kloosters en andere sites in het Middenoosten tot aan Tibet toe te horen kreeg. Hij maakte er reconstructies van die door een speciaal daarvoor opgericht ensemble werden uit- gevoerd. Het is een ensemble dat in staat is de verscheidenheid aan muzikale idiomen uit deze contreien te spelen. Na een reeks concerten – het eerste vond plaats in Gurdjieffs geboorteplaats Gyumri – ging Eskenian met het ensemble de studio in Yerevan in om opnamen te maken. Door ver- bindingen met en toedoen van de Duitse celliste Anja Lechner en de Armeense componist Tigran Mansurian werden die opnamen in 2011 door het bekende Duitse ECM-label uitgebracht.

Het album getiteld Music of Georges I. Gurdjieff won daarmee in Nederland de Edison in de categorie wereldmuziek. A.s. zondag, 2 december, 10:30, is Levon Eskanian met twee doedoek-spelers van het ensemble in Vrije Geluiden te gast. De doedoek is een dubbelriet- instrument net als de hobo dat als melodie- en als drone-instrument gebruikt wordt. Vervaardigd van abrikozenhout is het meest karakte- ristieke instrument en geluid van de Armeense volksmuziek. In de uitzending zal dus het Armeense gedeelte ten gehore gebracht worden.

TV
uitzending Vrije Geluiden

EDISON-uitreiking

Binnenkort op Written in Music: gesprek met Levon Eskenian

Fotos © FoBo – Henning Bolte ©