×

Nieuws

16 juni 2013

Dead Can Dance op 24 juni in de HMH

Geschreven door: Ron Loontjens

dcdNog tot maar voor kort, september 2012, was Dead Can Dance te gast in Utrecht voor een magistraal concert zoals alleen Dead Can Dance dat kan geven. Echter, amper een maand later maakten ze bekend dat Dead Can Dance in 2013 weer een wereldtour gaat ondernemen en daarbij ook op 24 juni Amsterdam aan doet.

Diepgaande teksten, al dan niet in een eigen taal, ijle en prachtige klanken en onverwachte maar sublieme ritmes en spiritualiteit, zonder dat het zweverig wordt, zijn kenmerken van deze prachtige band. In eerste instantie wordt Dead Can Dance vreemd genoeg opgepikt door new cold wave liefhebbers. Met een geheel eigen stijl, ergens tussen cold wave, folk en wereldmuziek in, zijn Lisa en Brendan de grondleggers van een uniek en vernieuwend muziekgenre.

Het eerste album wortelt in de post-punk en dark wave van groepen als Joy Division. Echter, de opvolger, de ep Garden of the Arcane Delights laat het eigen geluid van de groep horen. Een romantiserend geluid gebaseerd op al dan niet Westerse, klassieke muziek. De bronnen van Dead Can Dance zijn onuitputtelijk. Keltische muziek, Oosterse muziek, middeleeuwse muziek en moderne klassieke muziek als van de klassieke componisten. Een van de typerende herkenbare geluiden van Dead Can Dance is het veelvuldig gebruik van percussie, de zeer eigen zangstijl van Lisa Gerrard en het gebruik van oude of niet-Westerse instrumenten als de draailier en het Chinese hakkebord.

backIn 1998 valt de band uit elkaar. Lisa en Brendan hebben beide hun eigen projecten. Waarbij Lisa Gerrard onder andere een Golden Globe verdiende door haar prachtige muzikale bijdrage aan de film Gladiator. Toch kriebelt het ergens want in 2005 pikt het duo de draad weer op en geeft het startschot voor een wereldtournee . Blijkbaar smaakte dat naar meer want in 2012 volgde een tour met een langverwacht nieuw album. De comeback van Dead Can Dance is met Anastasis een feit! De prachtig plaat is het resultaat van talent, klasse en allure. Het album is direct een onmetelijk succes. Anastasis laat horen dat de band deel is terug gekeerd naar de fundamenten waar ze zijn begonnen. Dit tot groot genoegen van de vele fans van het eerste uur. En als extra klap op de vuurpijl volgt in 2013 nog het live album: In Concert. Dead Can Dance is reeds drie decennia lang muzikaal actief. In die periode waren de live concerten zeer zeldzaam, maar wel van hoogstaande kwaliteit. Lisa en Brendan zijn zonder twijfel grote pioniers in de muziekgeschiedenis!

Lisa Gerrard en Brendan Perry staan op maandag 24 juni in de Heineken Music Hall Te Amsterdam. Een grootse muzikale gebeurtenis die je niet mag missen.