×

Nieuws

01 maart 2012

Dead can Dance on Tour

Geschreven door: Ron Loontjens

DCD1Het gonsde al enige tijd op diverse social media van de geruchten dat het van origine Australische Dead Can Dance weer op tour zou gaan. Deze geruchten kunnen de wereld uit. Brendan Perry en Lisa Gerrard gaan weer gezamelijk touren en als klap op de vuurpijl komt er nieuw album.

De muziek van Dead Can Dance is niet in bepaalde genres in te delen. Het  eerste album welk is uitgebracht in 1981 riep nog vergelijkingen op met Joy Division, daarna vind Dead Can Dance een eigen stijl. In de E.P.The Garden Of Arcane Delights wordt de basis gelegd van de huidige stijl, romantiek met een combinate van keltische, middeleeuwse en, in een later stadium, Oosterse muziek. De muziek van Brendan en Lisa zijn is zeer herkenbaar door het ruime gebruik van percussie, de glossolalie van Lisa Gerrard, de woordeloze zang, en het gebruik van oude of niet-Westerse instrumenten als de draailier (Severance) en het Chinese hakkebord (Rakim). De doorbraak volgt met het album Within The Realm Of A Dying Sun met het immense populaire Cantara. Met hun eclectische, etherische, haast mystieke stijl zorgt deze mysterieuze band voor een muzikale revolutionaire golf.  In 1998 is de chemie tussen beide uitgewerkt en gaan Brendan en Lisa ieder hun eigen artistieke weg.

Dead Can Dance heeft met hun eigen stijl een nieuwe dimensie aan de hedendaagse muziek gegeven. Hun muzikale en ritmische beweegredenen en hun betekenisvolle teksten  geven nieuwe artiesten inspiratie bij Dead Can Dance op waardoor hun muziek ook doorklinkt in andere groepen en artiesten Een voorbeeld hiervan is sToa uit Duitsland. Het is de combinatie en de route van cold wave, klassiek en folk tot de wereldmuziek waarmee Lisa en Brendan een nieuw genre hebben ontwikkeld.

In 2005 kriebelt het weer en gaat Dead Can Dance op weg voor een unieke wereldtour. Overal oogsten ze lof. De samenwerking  tijdens hun reunie bleek zeer sterk te zijn dat een vervolg zo goed als vanzelfsprekend werd geacht. Het heeft weer even geduurd, maar nu is het dan zover.  Een nieuwe tour en een nieuw album van deze grootse band. In Nederland geven ze en eenmalig concert: 25 oktober staan ze in Muziekcentrum Vredenburg Utrecht. Echter, op 29 september staan ze ook in het  Koninklijk Circus te Brussel en op 5 oktober in het Philharmonic te Keulen.

Grijp deze kans om ze te zien.

DCD2