×

Nieuws

01 april 2019

De Rammstein truc werkt nog steeds

Geschreven door: Richard Verbrugge

Label: Universal

Het is Rammstein weer gelukt. Het recept is inmiddels bekend. Kies een taboe, schrijf daar een nummer over, maak er een controversiële video bij en publiciteit is verzekerd. Nog voordat de clip van het nummer Deutschland was verschenen vielen er weer velen over de teaser waarin vier bandleden als kampgevangenen met een strop op hun nek te zien zijn. Vooral de jodenster op het gevangenistenue zette veel kwaad bloed. Joodse organisaties en historici vertoonden de voorspelbare en enggeestige shockreacties en beschuldigden de band van het uitbuiten van de holocaust voor publiciteitsdoeleinden.

Die kritiek kunnen we ons wel een beetje voorstellen, al begrijpen we niet waarom dat Rammstein zo kwalijk wordt genomen terwijl filmmakers als Quentin Tarantino (Inglorious Bastards) en Uwe Boll (Auschwitz) er wel mee wegkomen. Dat de belangstelling voor de video groot is blijkt wel uit het aantal views. Na 24 uur zat men al boven de 10 miljoen views.

De negen minuten lange videoclip gaat over de geschiedenis van Duitsland vanaf het Romeinse tijdperk tot een onbepaald moment in de toekomst. Het begint in het jaar 16 nC met de slag tussen Germaanse volken en het Romeinse leger in het Teutoburger Wald. Germania verwijst niet alleen naar het land, maar ook naar vrouwe Germania, een sterke vrouw in een harnas die een vechtpartij niet schuwt. In de video wordt ze gespeeld door nota bene een zwarte actrice. Vervolgens gaat het naar de Weimar republiek (periode tussen WO I en WO II) waarin we ruige vuistgevechten zien. Daarna gaat het over de DDR (Rammstein komt uit Berlijn) met beelden van Marx en Lenin en zelfs Honecker en Duitsland’s eerste astronaut Sigmund Jähn. De beelden over de nazi periode en met name de holocaust zijn minder aanstootgevend dan alle publiciteit doet vermoeden. De discussie over ethische normen zal desalniettemin in Duitsland wel weer oplaaien. Minder controversieel zijn beelden van de neerstortende Hindenburg, de Quadrigo (wagen met vier paarden als op de Brandenburger Tor) bereden door de zwarte Germania, boekverbrandingen en RAF leden.

De clip is kortom een spoedcursus Duitse geschiedenis. De muziek is typisch Rammstein met een wat meer prominente rol voor de keyboards dan op eerdere singles. Op 17 mei verschijnt het nieuwe album van de band, maar liefst 10 jaar na het vorige: Liebe Ist Für Alle Da. Kijk en luister zelf: