×

Nieuws

07 februari 2018

De onverwachte terugkeer van A Perfect Circle

Geschreven door: Richard Verbrugge

Label: BMG

In het milleniumjaar verscheen het prachtige album Mer de Noms van Perfect Circle, een gelegenheidsformatie met leden van o.a. Tool en Smashing Pumpkins. De reacties van zowel de critici als het publiek waren lovend zodat er drie later een opvolger verscheen onder de naam Thirteenth Step. Na een coverplaat (Emotive) in 2004 werd het echter stil. Heel erg stil net als bij Tool na 2007. Inmiddels lijken de heren eindelijk ontwaakt uit hun winterslaap en kregen we zowaar een nieuw album voorgeschoteld dat de weinig vegetarische titel Eat The Elephant meekreeg. Die titel is wellicht een hint naar de zittende republikeinse president kunnen zijn.

Afijn, afgaand op de eerste drie nummers die zijn vrijgegeven kijken we likkebaardend uit naar het album dat op 20 april verschijnt. Ondanks een tijdverschil van 15 jaar met Thirteenth Step klinkt de band als vanouds. De donkere klanken, de sombere enigszins melancholische sfeer en de bezwerende vocalen van Keenan zijn nog zo typerend als destijds. Dat de band ook op het podium nog steeds betoverend is weet collega Dick Hovenga die de band eind vorig jaar live aan het werk zag in de Verenigde Staten. Deze zomer komt de band ook naar Europa voor festivaloptredens en een aantal geselecteerde zalen. Helaas zit Nederland niet in het tourschema. Het Belgische hardrock- en metalfestival Graspop op 24 juni is de dichtstbijzijnde locatie voor fans die in +31 wonen.

Keenan die hopelijk ook met Tool dit jaar een langverwachte plaat uitbrengt zei over de nieuwe Perfect Circle plaat: “Although I’m extremely excited to finally be completing this album after a 14-year hiatus, I’m actually more excited that its intentional release date is serving a greater purpose. The 20th of April is Carina Round’s birthday. She is a dear friend who is extremely difficult to shop for. Pressure off. Of course, I must also note that the potheads are gonna be thrilled that this album comes out on 4-20. May it serve as a glorious soundtrack to accompany all of the giggling and vexing sounds of nibbling and snacking. Fingers crossed, Cheech & Chong will be proud.”

Eat The Elephant werd mede geproduceerd door Dave Sardy (Autolux, Slayer) en verschijnt als digitale download, op CD, op 180gr dubbel vinyl met dubbele klaphoes en als een boxset met zowel de vinyl uitgave als de CD en bevat daarnaast ook nog een prisma en een op maat gemaakt kaartspel. Speciaal voor Record Store Day komt er een exclusieve versie van de LP uit op wit vinyl met een andere hoes.