×

Nieuws

03 mei 2014

De inspiratiebronnen van David Bowie blootgelegd

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Ace

In de erg leuke serie ….Heard Them Here First is nu een deel uitgekomen met David Bowie als uitgangspunt. In 24 tracks wordt de revolutionaire sound van The Thin White Duke blootgelegd.

Dat het niet alleen bij invloeden blijft blijkt wel uit de keuze van songs die hij ook voor albums coverde. Alle 24 songs vonden een weg op zijn albums of werden alleen op single uitgebracht. Dat begon in zijn jonge jaren als Davey Jones toen hij met zijn band The King Bees de song Louie – Go Home van Paul Revere And The Raiders opnam. Het super psychedelische I Took A Trip (On A Gemini Spaceship) van de Legendary Stardust Cowboy nam hij dan weer op voor het album Heathen uit 2002.

Heard Them Here First is een fijne collectie songs geworden die aangeven dat Bowie een flinke klus had om de originelen te toppen of zelfs in de buurt te komen. Maar wat wil je ook als je songs van zulke uiteenlopende artiesten als Roxy Music, Johnny Mathis, The Kinks, Jacques Brel, The Velvet Underground en Pretty Things (om er maar een paar te noemen) op gaat nemen.

Hoogtepunten genoeg op een album dat lekker eclectisch is en optimaal blijft boeien. Natuurlijk ontbreken The Walker Brothers niet met Nite Flights, de titelsong van hun laatste (zesde) album dat de grote muzikale verandering voor, daarna solo gaande, frontman Scott Walker (Bowie’s allergrootste voorbeeld) inzette. En wat blijft ook Kingdom Come van Tom Verlaine een sublieme song. Een super spannende compositie met briljant gitaarwerk en die heerlijk opmerkelijke stem van Verlaine daar bovenuit. Geheel niet verwonderlijk dat Bowie deze song coverde voor zijn geweldige Scary Monsters (And Super Creeps) album.

Ook Criminal World (dat Bowie coverde voor Let’s Dance) is in de originele versie van Metro (Duncan ‘Wild Places’ Browne en Peter Godwin) fantastisch. Don’t Look Down van Iggy Pop sluit daar naadloos op aan. Bowie nam zijn versie op voor Tonight. En mijn god! Wat waren de Pixies in hun hoogtijdagen toch briljant. Het van debuutalbum Sufer Rosa afkomstige Cactus heeft alles wat de band zo geweldig maakte. Heerlijk om weer te horen. Het geniale Pablo Picasso van The Modern Lovers, opgenomen op z’n Velvet Underground’s met John Cale op piano en als producer sluit daar naadloos op aan. (Wat een geweldige tekst blijft die song toch hebben: Well some people try to pick up girls/And get called assholes/This never happened to Pablo Picasso/He could walk down your street/And girls could not resist his stare and/So Pablo Picasso was never called an asshole.).

Tracklisting Heard Them Here First – David Bowie:

 1. Paul Revere and The Raiders – Louie – Go Home
 2. Bobby Bland – I Pity The Fool
 3. Biff Rose – Fill Your Heart
 4. Ron Davies – It Ain’t Easy
 5. The Velvet Underground – White Light-White Heat
 6. The Mojos – Everything’s Alright
 7. The Easybeats – Friday On My Mind
 8. The Pretty Things – Rosalyn
 9. The Merseys – Sorrow
 10. The Kinks – Where Have All The Good Times Gone
 11. Chuck Berry – Around And Around
 12. Eddie Floyd – Knock On Wood
 13. Jacques Brel – Amsterdam
 14. Johnny Mathis – Wild Is The Wind
 15. Lotte Lenya and The Three Admirals – Alabama Song
 16. Tom Verlaine – Kingdom Come
 17. Metro – Criminal World
 18. Iggy Pop – Don’t Look Down
 19. Martha and The Vandellas – Dancing In The Street
 20. Roxy Music – If There Is Something
 21. The Walker Brothers – Nite Flights
 22. Pixies – Cactus
 23. The Modern Lovers – Pablo Picasso
 24. The Legendary Stardust Cowboy – I Took A Trip (On A Gemini Spaceship