×

Nieuws

26 januari 2011

Countrygrootheid Charlie Louvin overleden

Geschreven door: Norbert Tebarts

Helaas moeten we weer eens een overlijden melden, namelijk dat van Charlie Louvin. Deze Amerikaanse country singer-songwriter, die vooral bekend werd als onderdeel van The Louvin Brothers is vandaag (26 januari 2011) overleden. Hij werd 83 jaar. Met zijn muziek was Louvin van grote invloed voor andere artiesten, zoals Emmylou Harris, Gram Parsons en ook The Byrds.

Charles Elzer Loudermilk werd geboren in het zuiden van de Verenigde Staten, in Alabama, waar hij al vroeg professioneel muziek ging maken, samen met zijn broer Ira. Het ging in die tijd voornamelijk om traditionals en gospel, die zij in close harmony stijl brachten.

Doordat Charlie tijdens zowel WOII als de Koreaanse oorlog meevocht, duurde het wat jaren voor ze echt doorbraken. Dat was midden jaren 50, toen de broers samen een aantal grote countryhits scoorden, zoals When I Stop Dreaming (1955), If I Could Only Win Your Love (1959) en Cash On The Barrel Head (1961). Ook traden ze in deze tijd veel op in het prestigieuze Grand Ole Opry. Ondanks het succes gingen ze in 1963 solo verder.

Twee jaar later kwam Ira bij een auto-ongeluk om het leven. Charlie bleef muziek maken, erg verdienstelijk zelfs, tot midden jaren 70. In 2001 werden The Louvin Brothers ingewijd in de befaamde Country Music Hall of Fame. Vanaf 2007 pakte Louvin de draad weer op, met een aantal albums die allemaal goed ontvangen werden.

Dé kneiter was wel Hickory Wind: Live at the Gram Parons Guitar Pull, een live-opname uit 2009. Louvin was op een jaarlijks terugkerend festival ter ere van Gram Parsons, die hem en Ira als 9jarige voor het eerst had zien optreden. Parsons was groot fan van de broers, had er zelfs nummers van opgenomen. Tijdens dit festival spelt Charlie de nummers op een meer dan prachtige, pure manier. Hoogtepunt is zijn cover van Parson’s Hickory Wind.

In 2010 kreeg Charlie te horen dat hij alvleesklierkanker had, in juli van dat jaar werd hij hieraan geopereerd. Toch kwam ook in datzelfde jaar nog het prachtige album The Battles Rage On uit. In eerste instantie leek het beter te gaan, toch liet Charlie’s zoon Sonny al snel weten, dat de operatie niet volgens plan was verlopen.

WSM-AM, een radiozender uit Nashville meldde vandaag het overlijden van Charles Elzer Loudermilk, nadat zij dit bevestigd hadden gekregen van Charlie’s vrouw Betty. De muziekwereld is hiermee weer een icoon armer.

Lees ook dit prachtige interview met Emmylou Harris over Charlie Louvin.

https://www.youtube.com/watch?v=J2NCtEw8bV0