×

Nieuws

17 april 2015

Club Cross-linx: Colin Stetson & Sarah Neufeld

Geschreven door: WiM Redactie

Onder de naam Club Cross-linx presenteert het Cross-linx festival van 30 april t/m 3 mei 2015 een korte tournee van het Canadese duo van saxofonist Colin Stetson en violiste Sarah Neufeld. De twee musici werkten eerder met Arcade Fire en brengen in op 28 april hun eerste gezamenlijke album Never Were The Way She Was uit. De optredens zijn in Rotterdam, Groningen, Amsterdam en Eindhoven.

Wie een zeer bijzondere saxofonist wil horen mag Colin Stetson niet gemist hebben. Naast zijn veelgeprezen solo-optredens, speelt de Canadees geregeld bij Bon Iver, Arcade Fire en bij Bell Orchestre, en was hij eerder betrokken bij tours en albums van o.a. Tom Waits, The National, Laurie Anderson, TV on the Radio en Lou Reed. Sarah Neufeld speelt bij Arcade Fire en deed projecten met Nils Frahm en Bell Orchestre.

Never Were The Way She Was is een bijzonder instrumentaal album dat onstond toen het duo vorig jaar een aantal optredens deed, waaronder een – zeer lovend ontvangen- concert op het Duitse Moers-festival. Het album is geheel live opgenomen, zonder overdubs, en ademt een rauwe oprechtheid uit die de ene keer ingetogen vervolgens weer atonaal is en overstuurt. Colin Stetson maakte naam door zijn ‘circular breathing’ techniek waarmee hij de meest onwaarschijnlijke klanken uit zijn saxofoon weet te halen. Met de bassaxofoon als handelsmerk klinken zijn solo-optredens alsof er een complete band op het podium staat. Stetsons CD’s zijn het ene moment uitgesproken en explosief en het volgende melancholiek en ingetogen.

Na eerdere succesvolle Club Cross-linx avonden in De Effenaar trekt het bekende indie-classical festival nu voor het eerst ook het land in. ‘We willen graag artiesten die bij ons festival passen ook in een meer intieme setting presenteren’, zegt programmeur Frank Veenstra: ‘Met Colin Stetson en Sarah Neufeld hebben we gelijk twee van de meest spraakmakende Noord-Amerikaanse artiesten van nu in huis.’

Club Cross-linx: Colin Stetson & Sarah Neufeld:

  • do 30 april: LantarenVenster, Rotterdam (ism Motel Mozaique)
  • vr 1 mei : De Oosterpoort, Groningen
  • za 2 mei : Bimhuis, Amsterdam (ism Muziekgebnouw aan ’t IJ)
  • zo 3 mei : Effenaar, Eindhoven (ism Muziekgebouw Eindhoven)