×

Nieuws

17 januari 2016

Carte Blanche Bimhuis: HAMID DRAKE

Geschreven door: Henning Bolte

De 23ste editie van de Bimhuis Carte Blanche, zaterdag 23 januari a.s., is voor de illustere Chicagoanse percussionist Hamid Drake, een onafhankelijke geest die zich vanuit de Afro-Amerikaanse roots door de wereld van improvisatie in jazz en wereldmuziek beweegt. In zijn Carte Blanche line-up figureren een Italiaanse vibrafonist, vijf musici uit de Amsterdamse impro-scene en een crew van het Noorse PUNKT die – als Nederlandse/Amsterdamse premiere – een live-remix uitvoert, samen met Hamid Drake.

DPP_00169Voor zijn Carte Blanche heeft Hamid Drake, voor een even verrassende en gedurfde als voor de hand liggende invulling gekozen. De Italiaanse vibraphonist Pasquale Mirra vertegenwoordigd – in een openings-duet – de mediterrane kant van Drake. Ab Baars, Kaja Draksler, Ernst Glerum, Michael Moore en Wolter Wierbos staan voor zijn werk in de vrije improvisatie en de PUNKT-musici Jan Bang, Erik Honoré en gitarist Eivind Aarset staan voor een nieuwe dynamische vorm van improvisatie en herorganisatie van muziek. Voor de hand liggend is deze combinatie omdat Drake eerder met beide partijen gewerkt heeft, verrassend is het omdat een constellatie waarbij een optreden van deze Amsterdamse musici als geheel een live-remix krijgt, compleet nieuw is.

Hamid Drake verbindt de partijen en daagt ze uit om hun routines en oriëntaties vindingrijk toe te passen en te herschrijven. Drake is het meest vrij en het meest gebonden in deze situatie. Zichtbaar en onzichtbaar leidt hij de akoestisch-analoog opererende musici het veld van de ambient-elektronica in en andersom – urgent, speels en onvoorspelbaar.

BIMhuis Amsterdam, zaterdag 23 januari, 20:30 → meer HIER …

RADIO ON DEMAND preview –> player HIER …

PLAYLIST Art of the Improvisers HAMID DRAKE (1)
Hamid Drake & Bindu – Bindu. RogueArt
1 Born upon a Lotus
Fred Anderson & Hamid Drake – From The River To the Ocean. Thrill Jockey
2 From The River To The Ocean
Hamid Drake & Bindu – Bindu. RogueArt
3 Bindu #1 For Ed Blackwell, from Bindu to Ojas
Mandingo Griot Society – Mandingo Griot Society. Flying Fish
4 Sounds From the Bush
Hamid Drake & Bindu – Reggaeology. RogueArt
5 Togetherness
Hamid Drake & Bindu – Blissful. RogueArt
6 The Beautiful Names
Gigi w/ Material – Mesgana Ethiopia. M.O.D. Technologies
7 Mata Mata
Lee Scratch Perry – Rise Again. M.O.D. Technologies
8 Orthodox
Paolo Angeli & Hamid Drake – Deghe. ReR megacorp / Angeli Manuche Productions SCP
9 Raffia
William Parker & Hamid Drake – Piercing The Veil. Aum Fidelity
10 Black Cherry