×

Nieuws

12 december 2017

Carpenters volwaardig terug op vinyl

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: A&M

Het volledig oeuvre van Carpenters is terug op vinyl. Op fijn 180 grams en in originele hoezen. Als losse albums maar ook in een kolossale 12-LP box-set te verkrijgen.

Broer Richard en zus Karen Carpenter werden eind jaren zestig/begin jaren zeventig een waar fenomeen. Met Richard als zeer getalenteerd toetsenman en liedjesschrijver en Karen als drumster en vooral als zangeres, ontwikkelden ze zich met een verfijnd popgeluid naar een miljoenen verkopend duo dat maar weinig gelijken binnen de muziekgeschiedenis kent.

Carpenters is verrassend fenomeen. Iedereen die een klein beetje ouder is kent wel een aantal songs van ze. En of je de sound die ze creëerden nu camp, kitch of slick vindt, er was altijd die ongrijpbare prachtstem van Karen die elke song zo boven alles uit tilde. En als die je aandacht trok werd je, je ook gelijk bewust dat die songs wel verschrikkelijk goed in elkaar zaten en de arrangementen ontzettend slim en knap waren.

Reeds op hun debuut Ticket To Ride, het album dat uitkwam nadat ze net door A&M baas Herb Alpert gespot waren, was er een groot talent te horen. Met Richard toen nog evenredig veel op de leadzang, een gepolijst geluid en vooral die gedubbelde achtergrondharmonieën klonken ze anders dan zoveel andere bands. Gelijk op dat debuut werd duidelijk dat Karen de meeste aantrekkingskracht had. Een oorspronkelijke stem met een prachtige timbre en pure emotie.

Het werd met de albums die in rap tempo volgden alleen maar mooier. Close To You, Carpenters en A Song For You zijn absolute popklassiekers waarvan de albums getrokken singles als We’ve Only Just Begun, (They Long To Be) Close To You, Top Of The World, For All We Know en Superstar ook nog eens dikke wereldhits werden. Met het daarop volgende Now & Then, een album opgezet als een radioshow en grote hit Yesterday Once More, werd het succes gecontinueerd.

Met de albums die volgden, Horizon, A Kind of Hush, Passage en de het laatste officiële Made In America bleef het succes komen, met vele hitsingles, maar de albums waren wat voorspelbaarder, gaven niet de grote klasse weer die hun eerste reeks albums zo onvergetelijk maken. Dat had mede te maken met uitputtende tourschema’s, Richard’s verslaving aan slaappillen en vooral de angst van Karen om te dik te worden gevonden. Het leverde een bijzonder triest verhaal op dat pas bekend werd toen ze op de veel te jonge leeftijd van 32 aan anorexia overleed.

Nu de reguliere albums weer op vinyl uit zijn, in de originele hoezen en op lekker 180 grams, wordt weer eens duidelijke hoe bijzonder Carpenters waren. Die godvergeven mooie stem van Karen blijft een van de allermooiste geschenken uit de popmuziek en die achtergrondharmonieën zo super herkenbaar als die van The Beach Boys (zou het dan toch in de zeelucht van Los Angeles zitten??).

Opvallend dat in de loop van de tijd Carpenters door een poppubliek net zo op waarde geschat werden als door de alternative scene, met Sonic Youth als voortrekkers. Hun versie van Superstar groeide uit tot een indieklassieker. Ook stelde producer Matt Wallace een heel interessant album samen met indie versies van Carpenter klassiekers onder de titel If I Were A Carpenter. En album waarop naast die Sonic Youth-klassieker onder meer onze eigen trots Bettie Serveert een prachtige For All We Know doet, Matthew Sweet verrast met het onbekendere Let Me Be The One en Grand Lee Buffalo met We’ve Only Just Begun het album ijzersterk afsluit.

PS, Een smetje op de heruitgaven is dat hun eerste kerstalbum Christmas Portrait ontbreekt. En album dat zo op en top kerst is als A Christmas Gift to You van Phil Spector of White Christmas van Bing Crosby. En Carpenters in volle glorie, met alle rijke arrangementen, vocalen en harmonieën laat horen. Maar ach ja, volgend jaar is het weer kerst.

Carpenters opnieuw op vinyl:

 • Ticket to Ride (1969)
 • Close to You (1970)
 • Carpenters (1971)
 • A Song for You (1972)
 • Now & Then (1973)
 • Horizon (1975)
 • A Kind of Hush (1976)
 • Passage (1977)
 • Made in America (1981)
 • Voice of the Heart (1983)
 • Lovelines (1989)
 • The Singles (1969 – 1973)