×

Nieuws

25 september 2014

Cappella Amsterdam zingt koorwerken van Brahms

Geschreven door: Carl Puhl

Label: Harmonia Mundi

Vrijdag 26 september vindt de release plaats van het nieuwe album met bijzondere koorwerken van Johannes Brahms (1833-1897). Daniel Reuss en zijn Cappella Amsterdam leggen hiermee de nadruk op zijn late koorwerken.

De invloed van renaissancecomponisten, maar bovenal van Heinrich Schütz op Brahms’ schrijfwijze is duidelijk hoorbaar in deze werken. Naast de sobere en soms sombere motetten, waaronder het befaamde Warum ist das Licht gegeben dem Mühseligen? zijn er ook wereldlijke werken zoals het Schicksalslied in een versie voor koor en piano opgenomen, begeleid door Philip Mayers en Angela Gassenhuber.

Dit album belicht een minder bekende kant van Brahms met werken die van hetzelfde niveau zijn als zijn symfonieën. Daniel Reuss over het Brahms-album: “Het is een droom om deze werken die ik al dertig jaar uitvoer te mogen opnemen. Op deze cd wilden we Brahms met zijn strengheid, maar ook met zijn milde gloed, in alle simpelheid hoorbaar maken.”

Met een rijkdom aan stemkleuren bereikt kamerkoor Cappella Amsterdam zijn specifieke homogene klank. Sinds 1990 staat het koor onder artistieke leiding van chef-dirigent Daniel Reuss. Om elke compositie te laten spreken, heeft het koor zich zowel op moderne als op oude, authentieke zangtechnieken toegelegd. Het koor werkt samen met Nederlandse en internationale topensembles en -orkesten, zoals het Orkest van de Achttiende Eeuw en Asko|Schönberg. Bij Harmonia Mundi verschijnen sinds 2008 vrijwel jaarlijks albums van het kamerkoor. De cd met koorwerken van Leos Janácek is bekroond met de Edison Klassiek 2013.