×

Nieuws

02 oktober 2012

Calima presenteert Sólo Volar tijdens World Sessions

Geschreven door: Robert Schuurman

Spaans vuur! Calima is één van de opvallendste mestizobands van Catalonië. De groep is vernoemd naar de warme wind die uit de Sahara via de Middellandse Zee waait aan land komt in Barcelona. Wat die wind allemaal meevoert, giet Calima in muziek. Ze maken levenslustige flamenco vermengd met Latijns-Amerikaanse rumba en bossa nova, hiphop en jazz invloeden en worden vaak in een adem genoemd met de zielsverwanten van Ojos de Brujo, die onlangs uit elkaar gingen. Een logische associatie want de bassist van Calima, Juanlu “el Canijo” Leprevost, speelde ooit bij deze groep.

Het debuutalbum Azul (EMI 2007) van Calima werd terstond genomineerd voor een Latin Grammy. Na Tierra (Satélite K, 2009) waarop gast rollen voor La Mari van de spaanse groep Chambao en BeBe, Spaanse popdiva, is Calima nu terug met hun derde album Sólo Volar (Satélite K, 2012). Oprichter en bassist Juanlu Leprevost, componeerde en produceerde de muziek. Hij stelde de band zo samen dat er naast de kenmerkende fusie van stijlen, ruimte en rust ontstaat in de muziek. “We leven in een tijd waarin alles indringend veranderd. Niemand weet wat morgen brengt. Ik probeerde daar wat lucht door te blazen en wil eigenlijk alleen maar vliegen met deze muziek. Vandaar Sólo Volar.” Op het titelnummer wordt Calima bijgestaan door La Shica, de flamencoster die vorig jaar te zien was op het North Sea Jazz Festival. Ook Dani Macaco en Xumo Nionjuo leveren een bijdrage aan het album.

2011_header6

Naar goed Barcelonees gebruik komen de leden van Calima overal vandaan (Andalucia, Cuba, Hongarije) en hebben ze verschillende muzikale achtergronden. Toch klinkt de groep onvervalst Spaans. Live vertaalt de mestizo mix zich bijvoorbeeld in een funky bassolo die een spetterende flamenco dans uitlokt. Calima staat garant voor een eclectisch feestje.

Tijdens World Sessions treden ze op in zes zalen door heel Nederland. Hun optreden wordt voorafgegaan door een korte film over Calima.

Links:

Tourdata:

17 OKT. ’12

20:30 UUR

OOSTERPOORT, GRONINGEN

20 OKT. ’12

21:00 UUR

PODIUM MOZAÏEK, AMSTERDAM

21 OKT. ’12

14:30 UUR

KORZO, DEN HAAG

25 OKT. ’12

20:15 UUR

MUZIEKGEBOUW, EINDHOVEN

26 OKT. ’12

20:15 UUR

DE DOELEN, ROTTERDAM

27 OKT. ’12

20:00 UUR

VREDENBURG LEEUWENBERGH, UTRECHT