×

Nieuws

29 juli 2012

Butch Vig verrast met nieuwe band The Emperors Of Wyoming

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Proper Records

Producer extraordinaire en drummer van Garbage, Butch Vig heeft met een stel oude vrienden de band The Emperors Of Wyoming opgericht. Hun gelijknamige debuutalbum zal op 19 september gaan verschijnen.

Verrassend is dat Vig en zijn oude vrienden met The Emperors Of Wyoming een album vol traditionele American country folk-rock heeft gemaakt. Een album dat weliswaar met ‘cutting edge’ technologie gemaakt is maar dan wel met oude instrumenten ingespeeld is. De sfeer van de songs is een mix van spaghetti western, country & western, bluegrass, surf-rock, akoestische folk, hard rock, pop-metal en pop-rock.

Het verhaal start in Madison, Wisconsin in de late jaren 70: de vier Emperors – Butch Vig, Phil Davis en broers Franklin Lee en Peter Anderson – spelen in twee verschillende bands. Ze kennen elkaar allemaal maar spelen om een of andere reden nooit met elkaar. Als het 1980 wordt vallen beide bands uit elkaar en gaan ze ieder hun eigen muzikale weg.

De Andersons verlaten Californië en vormen San Francisco Bay area must-see, Call Me Bwana. Davis verhuist en gaat dan weer terug van Los Angeles en begint uiteindelijk met Vig de band Fire Town, een op handen gedragen pop-rock kwartet die twee zeer goed ontvangen albums maakt en opneemt. Bij het begin van de 90er jaren verlaat Davis de muziek om een gezin te beginnen terwijl Vig snel carrière maakt als producer voor onder meer Nirvana (Nevermind), Smashing Pumpkins (Siamese Dream) Sonic Youth (Dirty) en om even later zijn eigen nieuwe band Garbage te beginnen.

Fast forward naar januari 2009: Davis, een zanger en songschrijver, praat met zijn oude bandmaatje en gitarist Frank Anderson: ‘Hey, let’s make a country-rock record. A folk-rock record’. Frank reageert: ‘Great idea, let’s go!’ Broer Piet zegt: ‘ I’m in on bass’. En Vig, wonende in Los Angeles, net klaar met een 2 jaar durende producer klus met Green Day: ‘Cool. Need some drums and stuff?’ En zo gebeurt het dat in 2011, 2 jaar later, na het uitwisselen van e-mails, songideeën, riffs, demo’s en mixen The Emperors Of Wyoming officieel aan de wereld worden getoond en hun album klaar ligt om uitgebracht te worden. The Emperors of Wyoming, zijn gearriveerd.

Tracklisting The Emperors Of Wyoming:

  1. The Bittersweet Sound Of Goodbye
  2. Avalanche Girl
  3. Never Got Over You
  4. I’m Your Man
  5. Cornfield Palace
  6. Brand New Heart Of Stone
  7. Cruel Love Ways
  8. Sweep Away
  9. The Pinery Boy
  10. Bless The Weather