×

Nieuws

17 juni 2013

Braziliaanse helden Azymuth weer in Nederland

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Far Out Recordings

Met het overlijden van de legendarische toetsenman Jose Bertrami leek vorig jaar het definitieve einde van Azymuth daar. Maar met het aantrekken van de jonge Fernando Moraes, een leerling van Bertrami, heeft de band een herstart gemaakt die met een tour waarbij de klassieker Light As A Feather centraal staat, begonnen is. Op zondag 23 juni speelt de band in de North Sea Jazz club in Amsterdam.

Azymuth start in 1972, nu ruim vier decennia en 29 albums geleden. Na afzonderlijk van elkaar jarenlang in de jazz en bossa scene van Trio gespeeld te hebben en indruk te hebben gemaakt als begeleidingsband van Marcos Valle besluiten Jose Roberto Bertrami (toetsen), Alex Malheiros (bas, gitaar) en Ivan Conti (percussie) op eigen kracht verder te gaan. Onder de naam Azymuth (een naam verzonnen door Valle) creëert de band een vernieuwend geluid, die een ideale mix van jazz, soul, funk en samba betreft en al snel veel aandacht. Vanaf het meesterlijke tweede album Azimuth (1975) en het legendarische albums Light As A Feather (met daarop de internationale hit Jazz Carnival) bouwt de band een uitstekende reputatie op en geldt de band gedurende de jaren 70 en 80 als een van de meest opwindende Zuid Amerikaanse bands.

In 1987 hebben de drie mannen dan los van elkaar ook respectabele solocarrières opgebouwd. Vooral de solo carriere van Bertrami mag er zijn! Dit lijkt het einde te betekenen van Aymuth, maar halverwege de jaren ’90 blaast Joe Davis van het in Londen gevestigde platenlabel Far Out Recordings de band nieuw leven in. Het trio blijkt nog steeds erg productief en brengt vanaf 1996 maar liefst acht albums uit, die allen van uitstekende kwaliteit zijn.

Azymuth kan rekenen op de steun van fans uit de hele wereld en valt in de smaak bij artiesten als Roni Size, Jazzanova en 4Hero, die dankbaar gebruik maken van Azymuths rijke repertoire voor een serie remixen.