×

Nieuws

16 februari 2022

Brad Mehldau duikt met nieuw album de progrock in

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Nonesuch

Op 18 maart verschijnt er van pianist Brad Mehldau een opvallend nieuw album getiteld Jacob’s Ladder. Een album geïnspireerd door de progrock die zijn jeugd bepaalde voordat hij de jazz werd ingetrokken.

Mehldau staat er om bekend nooit de voorspelbare jazzpaden te nemen. Vanuit zijn brede muziekliefde liet hij met interpretaties van songs van Nick Drake, Radiohead en Massive Attack al horen zijn klassiekers te kennen. Met machtige albums in samenwerking met alleskunner Jon Brion, de samenwerking met Chris Thile, een album met orkest om zijn liefde voor zowel Brahms als blues te viren en albums zoals het magistrale Finding Gabriel van een paar jaar terug (om er maar een paar te noemen) maakte hij prominente andersoortige stappen. Iets wat hem als gelouterde jazzmuzikant alleen maar interessanter maakt.

Het fascinerende samenwerkingsproject met drummer Mark Guiliana, Mehliana, was al een fijne voorbode van hoe groot zijn liefde voor prog was. Gezeten achter een batterij aan keyboards en synthesizers met een wervelend drummende Guiliana duwden de twee mannen onder invloed van veel elektronica hun liefde voor prog al de toekomst in.

Jacob’s Ladder trekt nu op een geheel andere manier wederom de prog in. Zoals hij het zelf zegt: ‘The musical conduit on the record is prog. Prog – progressive rock – was the music of my childhood before I discovered jazz. It was my gateway to the fusion of Miles Davis, Weather Report, Mahavishnu Orchestra and other groups, which in turn was the gateway to more jazz. The prog from Rush, Gentle Giant, and Emerson, Lake and Palmer… These bands and others have continued to influence newer groups that bring prog impulses into the arena of hard rock and screaming math metal, like Periphery, whose music is included here” and inspired the screaming vocals on album track ‘Herr und Knecht’.

Jacob’s Ladder is de albumopvolger van het vorig jaar verschenen Variations on a Melancholy Theme wat hij opnam met het Orpheus Chamber Orchestra en het ultieme lockdown jazzalbum Suite: April 2020, waarvan al het verdiende geld ging naar de Jazz Foundation of America’s COVID-19 Musicians’s Emergercy Fund, om muzikanten zwaar getroffen door het hebben van geen optredens te helpen.

Foto: Sofie Knijf