×

Nieuws

21 maart 2012

Bob Marley. Soundtrack van film ‘Marley’ verschijnt op 13 april

Op 13 april a.s verschijnt de soundtrack van de film ‘Marley’. Dit is een documentaire over het leven van de legendarische reggae zanger Bob Marley. De film gaat op 10 mei in Nederland in première en wordt vertoond in Nederlandse bioscopen vanaf 11 mei, de sterfdag van Bob Marley in 1981. De soundtrack gaat vooraf aan de filmrelease en wordt uitgebracht door Island Records/Universal Music op vrijdag 13 april 2012.

Reggae icoon Bob Marley wordt geportretteerd in een film die is gemaakt door regisseur Kevin MacDonald. De film vertoont delen van Marley’s sensationele live optredens en warmhartige interviews met vrienden en familie, die voor het eerst meewerkten aan een dergelijk project. Het is een zeldzame documentaire, die een nauwkeurig verhaal vertelt over een superster die opgroeit in een sloppenwijk, een groot muzikant wordt en dan op het hoogtepunt van zijn roem op zeer jonge leeftijd op een tragische manier overlijdt.

In 1962 nam Marley zijn eerste song op, een jaar later richtte hij met oa Peter Tosh The Wailers op. In 1972 strandde hij met The Wailers in London en tekende daar bij het label Island Records van Chris Blackwell. Daarna scoorde hij wereldsuccessen met songs als No Woman No Cry, Get Up Stand Up, Jammin, Exodus en nog veel meer. Natty Dread uit 1974 en Exodus uit 1977 zijn toch wel zijn beste albums. Marley zette reggae definitief op de muzikale wereldkaart, zelf werd hij wereldberoemd. Veel van zijn songs die Jamaica’s armoede en spiritualiteit benadrukken, zijn sindsdien wereldberoemde hymnes geworden.

De soundtrack van “Marley” bevat een overzicht van globaal de laatste 10 jaar van zijn carrière evenals een aantal songs uit zijn eerdere werk. Bovendien staat er een niet eerder uitgebrachte unieke opname op, een live versie van Jammin’ uit het One Love Peace Concert uit 1978, waar Bob Marley de twee grootste politieke rivalen op het eiland, Michael Manley en Edward Seaga, elkaar de hand liet schudden. Een gebaar om de vrede te herstellen op een verscheurd Jamaica.

De volgorde van de titels op de soundtrack, chronologisch aan de film, is als volgt:

  1. Corner Stone
  2. Judge Not
  3. Simmer Down
  4. Small Axe
  5. Mellow Mood
  6. Stir It Up
  7. Concrete Jungle
  8. Crazy bald Heads
  9. Natty Dread
  10. Trenchtown Rock (live at the Roxy)
  11. Get Up Stand Up
  12. Work
  13. Jammin (live at One Love Peace Concert)
  14. Exodus (Kindred Spirit Dub Mix)
  15. No Woman No Cry (Live at the Lyceum)
  16. War
  17. I Shot the Sheriff (Live at the Lyceum)
  18. Roots Rock Reggae
  19. Three Little Birds
  20. Real Situation
  21. Could You be Loved
  22. One Love/People Get Ready
  23. Redemption Song
  24. High Tide Or Low Tide