×

Nieuws

20 april 2013

Black Sabbath haalt inspiratie bij Nietzsche

Geschreven door: Richard Verbrugge

Label: Vertigo

De Iron Lady is dood, maar Iron Man Tony Iommi leeft nog steeds. DE grondlegger van de heavy metal riff had een collectie riffs verzameld die de basis vormden voor het nieuwe Black Sabbath album 13. Het eerste studioalbum waarop Iommi en Butler samenwerkten met Ozzy Osbourne sinds 1978! Gisteren werd de eerste single (God Is Dead?) van het album gepresenteerd. Het nummer ontleent haar titel aan een fameuze quote van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche uit zijn gezaghebbende werk Die fröhliche Wissenschaft. Black Sabbath plaatst een vraagteken achter de quote en voorkomt daarmee dat duizenden haatbaarden in Pakistan en contreien de straat op gaan en eisen dat de drie zestigers worden opgeknoopt. De hoes van de single is overigens van een beschamend niveau; een kind van zeven kan beter photoshoppen.

Het geluid van de single roept herinneringen op aan de sound van de band in de vroege jaren zeventig. Tony Iommi schudt weer diverse duistere, hoekige riffs uit de mouw, Geezer Butler rost ruig op zijn bas en Ozzy’s herkenbare stem maakt het onmiskenbaar Black Sabbath. Origineel drummer Bill Ward is om een ordinaire centenkwestie niet van de partij, maar vervanger Brad Wilk (ex Rage Against The Machine en Audioslave) vervangt hem op adequate wijze. Het nummer draagt een doom metal stempel duurt bijna 9 minuten en heeft een tamelijk repetitief patroon. Tegen het eind horen we riffs die doen denken aan de Master of Reality periode. De productie van Rick Rubin had beter gekund. Rubin verknalde eerder diverse Metallica albums met zijn voorliefde voor een enorm loudness niveau en lijkt ook nu weer teveel schuifjes op het mengpaneel naar boven te hebben geduwd.

De eerste reacties zijn desalniettemin lovend want Black Sabbath is erin geslaagd om hun klassieke sound van veertig jaar geleden te herscheppen. Nu Ozzy recentelijk heeft bekend dat hij de voorbije anderhalf jaar weer zwaar aan de drank en drugs zat, weten we dat er meer parallellen met het verleden zijn. We zijn dan ook benieuwd naar het complete album. 13 verschijnt op 11 juni en telt net als de eerste drie Black Sabbath albums 8 nummers. De deluxe editie die op dezelfde dag verschijnt telt drie bonustracks.

De voorverkoop voor het concert van Black Sabbath in de Ziggo Dome op 28 november 2013 is vorige week begonnen. Het concert is nog niet uitverkocht, dus haal snel tickets voor het te laat is.

Tracklisting 13

 1. End Of The Beginning (8:07)
 2. God Is Dead? (8:54)
 3. Loner (5:06)
 4. Zeitgeist (4:28)
 5. Age Of Reason (7:02)
 6. Live Forever (4:49)
 7. Damaged Soul (7:43)
 8. Dear Father (7:06)

Bonusnummers Deluxe editie:

 1. Methademic
 2. Peace Of Mind
 3. Pariah